A szaloncukor természetesen még a karácsonyfára készült, de egyéb alkalomra is elkészíthető, nagyon finom és egészséges mind a kettő. Az egyik verzió eredetijét a Nóri mindenmentes konyhája blogon találtam, müzliszelet formájában, míg a másik receptet kedves kolléganőm küldte innen – ez eredetileg nyers brownie volt. Mindkettőt kisebb darabokra vágtam, formáztam, majd fehér sütőpapír és alufólia segítségével szaloncukor alakot öltöttek az édességek :) .

Aszalt szilvás, diós szaloncukor

  • 50 g dió
  • 75 g bio aszalt szilva
  • 3 ek. víz
  • 2 ek. finomítatlan nádcukor
  • 25 g puffasztott amaránt
  • fahéj

A diót és az aszalt szilvát aprítógépben alaposan eldolgoztam. A vizet a nádcukorral felforraltam, hűlni hagytam, majd a diós-szilvás keverékhez adtam. Végül az amarántot is a masszához kevertem, majd kevés fahéjjal ízesítettem. Egy műanyag dobozt sütőpapírral kibéleltem, erre terítettem el a masszát, sütőpapírral borítottam, és néhány nehezebb konzerv alatt reggelig a hűtőszekrényben hagytam. Egy nap múlva szeleteltem, majd formáztam.

Csokis – magvas szaloncukor

  • 1 pohár (2,5 dl) dió
  • 1/2 pohár cukrozatlan holland kakaópor
  • csipetnyi só
  • 1, 25 pohár cukrozatlan bio datolya (kimagozva)
  • 1/2 pohár pirított, aprított mandula

A diót aprítógépben daraboltam morzsásra. Hozzáadtam a kakaóport és a sót, majd tovább folytattam az aprítást. Kisebb adagokban adtam hozzá a datolyát, majd amikor teljesen egynemű lett, elkevertem a mandulával. Műanyag fóliával bélelt dobozba terítettem, egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem, majd másnap szeleteltem és formáztam.

Mindkettőt formázhatjuk nagyobbra is, az eredeti recept szerint müzliszeletként, vagy nyers süteményként.