recept

Zöldséges pakora paradicsomos mártogatóssal és salátával

Az indiai éttermek kínálata közül számomra mindig nagyon kedves volt a pakora, ami tulajdonképpen egy vastagabb mini palacsinta, zöldségekkel, csicseriborsólisztes tésztában. Ezért is örültem, amikor a Vegasztrománia c. szakácskönyvben találtam egy jó kis receptet hozzá. A mártogatós ötlete is ebben a könyvben található, egy másik receptnél. :) Mindenképpen próbáljátok ki!

Tészta:

  • 100 g csicseriborsóliszt
  • 2 ek. teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. garam masala
  • 1 tk. koriander
  • 1/2 tk. római kömény
  • 1/2 tk. chili pehely
  • 1 ek. frissen facsart citromlé
  • kb. 150 ml víz

A pakorához:

  • 1 nagyobb zöldpaprika, felkockázva
  • 1 lilahagyma, felkockázva
  • 125 g sárgarépa, felkockázva
  • 100 g friss zöldborsó

A sütéshez:

  • extra szűz olívaolaj

A mártáshoz:

  • 1 szép nagy érett paradicsom
  • 1 ek. mazsola (alaposan lemosva, átöblítve)
  • csipetnyi fahéj

A salátához:

  • 2 bő maréknyi friss spenót
  • 2 szép nagy érett paradicsom
  • 1 vastagabb újhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj
  • frissen facsart citromlé

A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a garam masala fűszerkeveréket elkevertem. A koriandert, a római köményt és a chilit mozsárban összetörtem, majd a lisztes keverékhez adtam. Citromlevet facsartam bele, majd annyi vizet adtam hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak. Nem szükséges minden vizet felhasználni, ha a massza sűrűségét megfelelőnek ítéljük.

A tésztába beleforgattam a felkockázott zöldségeket, majd serpenyőben, kevés olívaolajon sütöttem pirosra a kis palacsintákat.

A mártáshoz a paradicsom két végét kereszt alakban bevágtam, leforráztam, majd egy perc múlva lehúztam a héját. A mazsolával összeturmixoltam, majd kevés fahéjjal fűszereztem.

A spenótot szeleteltem, a paradicsomot és a hagymát daraboltam, majd sóval-borssal, olívaolajjal és citromlével összeforgattam.

Kb. 10 pakora, 1 nagyobb adagnyi mártás és 2 adagnyi saláta lesz a fenti mennyiségekből, szükség szerint növelhető az alapanyagok aránya