recept

Tejmentes kölespuding

A kölespuding “klasszikus” verziója gyakran készült már a konyhámban, a blogon is megtalálható a recept, ide kattintva elérhetitek. Ez a verzió azonban tejmentes, és az ízesítése is változott – nagyon finom lett ez a verzió is.

  • 150 g köles
  • csipetnyi só
  • 400 ml víz
  • 1 ek. DW Édes folyékony édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint)
  • 2 db fahéjrúd
  • 350 ml zabtej
  • 100 g mazsola, langyos vízben előre beáztatva, majd leszűrve
  • 4 kk. étkezési keményítő
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • néhány friss eper a formába / díszítéshez (elhagyható)

A kölest csipetnyi sóval 400 ml vízben kezdtem el főzni. Édesítettem, majd hozzáadtam a két fahéjrudat. Amikor az összes vizet felszívta, hozzáadtam a zabtejet, majd az alaposan kicsavart mazsolát. Addig főztem, amíg a keverék kezdett besűrűsödni, majd belekevertem a kevés vízzel simára kevert keményítőt is. Amikor összeállt a massza, levettem a tűzről, és belekevertem a kandírozott gyömbért is.

A szilikon őzgerincformát kiraktam friss eperrel, majd óvatosan rákanalaztam a kölespudingot. Hagytam kihűlni majd tálalásig  hűtőszekrényben tároltam.