recept

Citromos – tárkonyos zöldségleves rizstejszínnel

Kevés nagyobb zöldségrajongó van nálam, és a levesekkel is jó barátságot ápolok, szinte egy ebédemből sem hiányzik az első fogás.

Egy ilyen gazdag leves után már nem is kell sokat gondolkodni, mi következzen utána, akár egy egyszerű tésztaétel, akár egy saláta is megfelelő lehet. De ha nagyon nincs időm főzni, csak felkapok mellé egy házi készítésű bucit; így is kerek lesz egy gyors munkaebéd.

A leves másik nagy előnye, hogy a fantáziánknak csak az otthon fellelhető alapanyagok szabhatnak határt, én is azokat a zöldségeket dobáltam bele, amiket itthon találtam. Akár csirkemellel is “bővíthető”. :)

  • 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa, karikázva
  • 1 fehérrépa, karikázva
  • kisebb darabka zeller, egészben
  • kisebb darabka karalábé, felkockázva
  • só, frissen őrölt bors
  • 5-6 csiperkegomba, szeletelve
  • 2 kisebb burgonya, felkockázva
  • 2-3 maréknyi fagyasztott zöldbab
  • 1 maréknyi fagyasztott kukorica
  • 2 dl rizstejszín
  • 1 kisebb citrom leve
  • tárkony

Az extra szűz olívaolajon puhára pároltam a vöröshagymát. Amikor megpuhult, hozzáadtam az egész fokhagymagerezdeket, a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a darabka zellert és a felkockázott karalábét. Sóztam, borsoztam, majd kevergetve együtt pároltam – pirítottam a zöldségeket.

Felöntöttem kb. 1,2 l vízzel (illetve amennyi bőven ellepi), majd előbb a gombát, majd a burgonyát kevertem el a levesben. Amikor ezek is majdnem megpuhultak, jöhetett a fagyasztott zöldbab, és kb. 5-10 perccel később a fagyasztott kukorica.

A citromlevet elkevertem a rizstejszínnel (hőkiegyenlítés!!!), ezzel habartam be a levest. Végül tárkonnyal ízesítettem, és még egyszer összeforraltam.

Nagyon finom pikáns leves lesz belőle.

4-5 adagnyi leves készül el ebből a mennyiségből