recept

Székelykáposzta (húsmentes)

Már egy évvel ezelőtt is kísérleteztem az egyik kedvenc téli ételem, a székelykáposzta “megreformálásával”, az akkori könnyed verziót már korábban olvashattátok.

Ettől az évtől már próbáltam / próbálok “mentesebben” étkezni, így ez a verzió húsmentes, és természetesen (az étel jellegéből adódóan) glutén- valamint tejmentes is. “Mindenevő” kolléganőim tetszését is elnyerte, így igazán jó szívvel ajánlom nektek a receptet! :)

 

  • 125 g hajdina
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 3 kk. pirospaprika
  • frissen őrölt bors
  • 2 tk. majoránna
  • 500 g savanyú káposzta
  • 4 babérlevél
  • 300 g füstölt tofu, felkockázva

A hajdinát alaposan átmostam, majd háromszoros mennyiségű sós vízben megfőztem. Leszűrtem, félretettem.

Eközben az olívaolajon elkezdtem párolni a vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát is. Amikor megpuhultak, az edényt lehúztam a tűzről, és pirospaprikával fűszereztem. Gyorsan elkevertem, majd felöntöttem egy pohárnyi vízzel. Enyhén sóztam, bőven borsoztam, majoránnával fűszereztem.

A tűzhelyre visszatéve hozzáadtam az előre kissé kimosott, és kisebb darabokra vágott savanyú káposztát. Annyi vízzel öntöttem fel, ami éppen ellepi, majd fedő alatt a babérlevelek társaságában csak annyi ideig pároltam, amíg roppanósra puhult.

Ekkor hozzáadtam a tofut, majd amikor összeértek az ízek és a leve egy kissé besűrűsödött, a főtt hajdinát is. Ekkor már csak egy utolsót kevertem az ételen, és tálaltam.

4 adag lesz belőle