Őszintén bevallom, első húsmentes karácsonyomon a méltóképpen elegáns és ízletes főétel okozta az egyik legnagyobb fejtörést, így az interneten kezdtem kutakodni. A választ a Zizikalandjai blog adta meg, ahonnan ezt a receptet dolgoztam fel – a hozzávalókat a saját konyhámban fellelhető alapanyagokhoz igazítottam.
Csillagos ötös. Húsevők számára is bátran ajánlom. :)
A bab – zab burger mellett ez az étel is felvételt nyert a repertoárba,
A diós lencsesülthöz:
- 190 g zöld lencse
- 4 db babérlevél
- só, frissen őrölt bors
- 3 ek. őrölt lenmag + 6 ek. víz
- 160 g dió
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy fej lila hagyma
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 120 g répa
- 1 közepes alma
- 40 g tk. tönkölyliszt
- 60 g tk. zsemlemorzsa (ebből a házi kenyérből)
- 1 tk. szárított rozmaring
- 1 tk. szárított majoránna
A mázhoz:
- 2 bő ek. ketchup
- 1 ek. juharszirup
- 2 ek. reszelt alma
- 2 ek. balzsamecet
A lencsét egy éjszakára háromszoros mennyiségű vízben áztattam. Másnap babérlevéllel, sóval, borssal ízesített vízben puhára főztem. Leszűrtem, alaposan lecsepegtettem.
Eközben a lenmagot elkevertem a vízzel, 10 percig állni hagytam. Ekkorra kocsonyás, zselés állagot öltött.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítottam, majd miután kihűlt, aprítógépben megdaráltam. Elkevertem a zselés lenmaggal.
Ezután a hagymákat és a fokhagyma gerezdeket dobtam az aprítógépbe, ez is belekerült a lenmagos – diós tálba.
Ezután jöhetett a többi hozzávaló: a kézi reszelővel finomra reszelt sárgarépa, a meghámozott, szintén kézi reszelőn lereszelt alma, a tönkölyliszt, a zsemlemorzsa, a rozmaring és a majoránna, végül a só és a frissen őrölt bors.
A fasírt masszát alaposan elkevertem / összegyúrtam, és 10 – 15 percig állni hagytam.
Eközben elkevertem és pürésítettem a máz hozzávalóit (mivel én reszelt almát és nem almapürét használtam, így kaptam homogén, krémes állagot).
A sütőt előmelegítettem, majd egy kenyérsütő formát kibéleltem sütőpapírral. Ezen arányosan, hogy mindenhol szépen befedje, eloszlattam a máz 2/3 részét, majd belesimítottam és eligazgattam a fasírt masszát.
Kb. 60 percig sütöttem, mire a külseje kérges – ropogós lett. 15 percig állni hagytam a formában, majd kiborítottam és a maradék mázzal megkenve tálaltam.
Tahinis burgonya – karfiol pürét és fehérboros párolt lila káposztát fogyasztottunk hozzá.
Igen kiadós, nálunk a karácsonyi ebéd után egy része a fagyasztóba vándorolt; szobahőmérsékleten tervezem kiolvasztani, majd kevés olívaolajon átpirítani.