Az angol konyhát lehet szidni és lehet nem szeretni, de tagadhatatlan, hogy a klasszikus pub ebédek, vagy éppen a fish & chips kihagyhatatlan, ha arrafelé jár az ember. Utóbbit főleg a tenger mellett érdemes fogyasztani, ahol friss fogásból készítik a nagy angol klasszikust.

Én ezt az (általam egyébként nagyon szeretett) ételt gondoltam újra, zsírszegényen, és bátran állíthatom, csodás vasárnapi ebédünk kerekedett. :)

A lazacfalatokhoz:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 ek. szójaszósz (gluténmentes)
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • frissen őrölt bors
  • 200 g lazacfilé, falatnyi darabokra szeletelve

A tepsis rösztihez:

  • 500 g burgonya, hámozva, vastagabb hasábokra vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • kevés extra szűz olívaolaj

A mentás zöldborsó püréhez:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 10 cm-nyi póréhagyma (fehér része, vékonyra szeletelve)
  • 1 csészényi (250 ml) zöldborsó
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek. mentaszósz (késztermék, elhagyható)

A tálaláshoz:

  • rukkola saláta
  • balzsamecet
  • vörösbor :)

A lazacot már reggel előkészítettem: a pác hozzávalóit alaposan elkevertem; a lazacfalatokkal összeforgattam és lefedve hűtőszekrénybe tettem néhány órára.

A burgonyát hideg vízben tettem fel főni. Sóztam, megvártam, amíg felforr, majd forrástól számítva még 5 percen át főztem. Hagytam teljesen kihűlni.

A borsópüréhez az olívaolajon puhára pároltam a póréhagymát. Hozzáadtam a zöldborsót, sóztam, borsoztam, annyi vizet öntöttem rá, ami éppen ellepi. Puhára pároltam. Végül elkevertem a mentaszósszal és botmixerrel kissé darabosra pürésítettem.

A teljesen kihűlt burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Bőkezűen sóztam és borsoztam. Kevés extra szűz olívaolajjal elkevertem, majd négyzet alakú formában, sütőpapírral borított tepsiben készre sütöttem. Ügyeskedve megfordítottam sülés közben :), akkor nyilvánítottam késznek, amikor megjelentek rajta a pirult kis barnás darabkák.

Az ebéd összeállításához a rukkolát összeforgattam a balzsamecettel. A lazacfalatokat grillserpenyőben alig néhány perc alatt megsütöttem és a rukkola tetejére halmoztam. A kész borsópürét és a rösztit fogyasztottuk hozzá.

Jóféle vörösborral öblítettük le. :)

2 adag lesz belőle (a röszti 3 adag)