Nagyon szeretem az egytálételeket. A sok-sok finomság, amit elrejtenek, egy izgalmas, kerek egésszé áll össze – nem történt ez másképpen ennek az ételnek az esetében sem.
Nem klasszikus a fűszerezése, sem a hozzávalók kiválasztása, mégis teljes az élmény.
Párosítsatok bátran látszólag össze nem illő hozzávalókat! :)
- 1 fej brokkoli, rózsára szedve
- 1/2 pohárnyi köles, átmosva
- tengeri só
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- kb. 10 cm-nyi póréhagyma, felkarikázva
- 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
- 1 tonhal konzerv (nem olajos; sós lében)
- 1 csapott ek. szárított medvehagyma
- 1 csapott tk. indiai citromfű
- frissen őrölt bors
- 200 ml rizstejszín
- 1 ek.-nyi (vagy ízlés szerinti) frissen facsart citromlé
- egy löttyintésnyi szójaszósz (gluténmentes)
A brokkolit sós vízben puhára, de éppen roppanósra főztem.
A kölest 2,5-szeres mennyiségű sós vízben puhára főztem.
Az olívaolajon puhára pároltam a póréhagymát és a reszelt sárgarépát. Amikor megpuhult, belekevertem a jól lecsöpögtetett tonhalkonzervet. Medvehagymával és indiai citromfűvel fűszereztem, borsoztam.
Amikor a halat jól átjárta a fűszerek zamata, elkevertem a megfőtt kölessel.
Egy tűzálló piteformát extra szűz olívaolajjal befújtam, majd rétegeztem a brokkolit és a tonhalas – köleses keveréket.
A rizstejszínt, a citromlevet és a szójaszószt egy kis befőttesüvegben alaposan összeráztam, majd ezzel öntöttem le az ételt, hogy mindenhol alaposan érje a folyadék.
Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a teteje megpirult.
4 adag lesz belőle