Nagyon finomnak ígérkező, zsenge csillagtököt kaptunk ajándékba, és én a csillagtökkel kapcsolatban valahogy mindig a rántott verzióra asszociálok.
Mióta azonban a tojást is elhagytuk az étrendünkből, a bő olajban sütéssel együtt, vajmi kevés esélyt láttam arra, hogy ismét megkóstolhatom egyik régi nagy kedvencemet.
Azonban mégis sikerült! :) Az alapreceptet Szepesi Dóra Főzz évszakok szerint makrobiotikus szakácskönyvében találtam, a sütőben sütést pedig kedves kolléganőm, Hajni javasolta.
A két ötletet ötvözve született ez a pazar recept. :)
- 1 zsenge csillagtök, meghámozva, magvai kikaparva, kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágva
- tengeri só
- mustár ízlés szerint
- 1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt (vagy egyéb liszt)
- 2 ek. tápióka keményítő (vagy egyéb keményítő)
- 1 nagy csipet só
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 1 csésze víz
- teljes kiőrlésű zsemlemorzsa + zabkorpa fele-fele arányú keveréke
- kevés extra szűz olívaolaj
A megtisztított és felszeletelt csillagtököt enyhén besóztam, majd mustárral alaposan összedolgoztam – ez nagyon jót tesz az ízének!
A rozslisztből, keményítőből, sóból, fahájból víz hozzáadásával sűrű palacsintatésztát kevertem. További liszt vagy víz hozzáadásával sűríthetjük / hígíthatjuk.
A sós-mustáros csillagtök szeleteket előbb a tésztába mártottam, lecsepegtettem, majd zsemlemorzsa és zabkorpa keverékébe forgattam (mintha “rendesen” paníroznék.
Szilikonos sütőlappal borítottam egy tepsit. A sütőlapot olívaolajjal vékonyan megkentem, erre fektettem a panírozott csillagtök szeleteket. A tetejüket is megkentem olívaolajjal, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem őket. Csak azután fordítottam meg, miután az alja megpirult, hogy a bunda ne essen le róla.
Egy másik tepsit sütőpapírral borítottam, az kevésbé jól sikerült, mert a papír felitta a kevés olajat, ami a csillagtök alatt volt, és annak ellenére, hogy finom lett, nem pirult meg az étel olyan szépen, mint a szilikonlapos verzió.
Nálunk kb. 4-5 adag lett belőle, de csipegettünk is sülés után, mert nagyon régen nem ettünk már rántott dolgot. Szerintem állandó vendég marad ez a recept a konyhánkban.
Nagyon finom! Jó étvágyat hozzá. :)
(Mi jázmin rizzsel és salátával fogyasztottuk)