Citromos – cukkinis farfalle fokhagymás sült kagylóval – 2:1 recept :)

Hogy miért 2:1 recept? :) Mert a citromos – cukkinis alaptészta önmagában is elkészíthető, így vegán receptet kapunk. Én külön pirítottam hozzá a kagylót, de a feltétet variáljátok kedvetek szerint: húsfogyasztók csirkemellet, vegánok grillezett zöldséget is használhatnak, de az alap tésztaétel is önálló, kerek fogás.

Az illatos citrom húgom barátjának a családjának a kertjéből való (ugye mindenki tud még követni? :) ), és boldogan használtam fel a recepthez, amihez kiváló inspiráció volt ez az ötlet a Zizi kalandjai blogon.

 

A citromos – cukkinis alaptésztához:

  • 200 g durum farfalle tészta
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kezeletlen héjú bio citrom (héja és leve is)
  • 4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 nagyobb cukkini, meghámozva, uborka-szeletelőn vékony karikákra vágva
  • 2 tk. szárított bazsalikom (friss fűszerrel még finomabb!)
  • 1 kk. chili pehely (elhagyható)
  • 1 kk. ázsiai citromfű (elhagyható)

A fokhagymás sült kagylóhoz

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 450 g (1 cs.) fagyasztott kékkagyló, kiolvasztva, folyó víz alatt alaposan átöblítve
  • só, frissen őrölt bors

A farfalle tésztát lobogva forró, sós vízben megfőztem.

Egy tapadásmentes serpenyőbe öntöttem az olívaolajat.

A citromot vékonyan meghámoztam (a fehér része semmiképpen ne kerüljön bele!), és a citromhéjat nagyon vékonyra szeleteltem.

Az olívaolajat lassan elkezdtem melegíteni. Hozzáadtam az illatos citromhéj csíkokat, a szeletelt fokhagymát, majd hagytam, hogy a finom aromák megjelenjenek a konyhában. :) Néhány perc múlva belekevertem a cukkini karikákat is, majd sóztam-borsoztam az ételt. Belecsavarta a citrom levét, bazsalikommal, chili pehellyel és kevés ázsiai citromfővel fűszereztem, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároltam a cukkinit.

Végül beleforgattam a megfőtt tésztát.

Olívaolajon puhára pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és az előre kiolvasztott kékkagylót. Csak sóztam, borsoztam, majd fedő alatt rövid idő alatt puhára pároltam. Végül a fedőt levéve lepirítottam a kagylókat, így finom pirult kéreg képződött rajtuk

A tésztát tányérra kanalaztam és a kagylóval tálaltam.

3 – 4 adag lesz belőle

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár