Szalad a nyár, ezért ritkásabbak a bejegyzések, hiszen az elmúlt időszakban vagy úton voltam (és akkor szigorúan csak telefon van nálam, limitált internet kapcsolattal), vagy a kánikula miatt

Gyerekkorom óta nagyon szeretek a Mátrában ébredni. A teraszon még hűvös ugyan a levegő, de a hegyoldalban már érezni az első napsugarak melegét.

Ilyenkor szépen komótosan indul a reggel, egy hatalmas reggelizőasztal körül gyülekeznek a családtagok, nincs rohanás, nincs hirtelen felhörpintett reggeli kávé.

Amíg a többiek a szalonnás – lecsós tojásrántottájukat készítették, én is nekikezdtem egy egyszerű, ámbár annál finomabb reggeli elkészítésének.

Egyszer már készítettem hasonlót, azonban a (mátrai konyhában öntöttvas serpenyőben) pirított kenyér olyan fantasztikus aromával gazdagítja az egyszerű szendvicset, hogy érdemes ilyen módon megalapozni ezt a fogást.

 

  • kevés olívaolaj
  • 2 szelet magvas kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 1 – 2 édes paradicsom
  • néhány szelet újhagyma
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • (friss bazsalikom – nekem ez éppen nem volt)

Az olívaolajat megmelegítettem a serpenyőben (ne melegítsük túl, ne füstöljön!), és megpirítottam rajta a kenyérszeletek mindkét oldalát.

Bedörzsöltem fokhagymával, majd egy félbevágott paradicsommal, hogy a finom paradicsomlé szaftossá tegye az ételt.

Ezután a maradék paradicsomot kockára vágtam, néhány hagymakarikával és sóval-borssal elkevertem és a kenyérre halmoztam.

Jó étvágyat hozzá!