gluténmentes mentes étkezések saláta saláta tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Kimchi – koreai csípős káposzta (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Az egészséges életmód térhódításával egyre inkább előtérbe kerültek a fermentált zöldségek, amelyek közül a Kimchi, azaz a koreai csípős káposztasaláta méltán hódította meg a világot.

A fermentált zöldségek (mint például az erjesztéssel készült savanyú káposzta, vagy a fűszeresebb kimchi) kalóriában szegények, míg a vitaminok és ásványi anyagok mellett a szervezetünk számára igen hasznos tejsavbaktériumokat is tartalmaznak.

Érdemes kísérletezni a hozzávalókkal, fűszerekkel! :)

Az eredeti receptet itt találtam.

 

  • 1 kínai kel, 1/2 cm vékony szeletekre, majd falatnyi darabokra vágva
  • 1 közepes méretű jégcsapretek, nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 2 szál sárgarépa, nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1/2 szál póréhagyma, vékony szeletekre vágva
  • tengeri só
  • 100 ml guténmentes tamari szójaszósz
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. reszelt gyömbér
  • 2 ek. virágméz
  • 2-3 ek. bio almaecet
  • 1 ek. szezámolaj (vagy mogyoróolaj)
  • kb. 1 csapott ek. chili pehely (vagy ízlés szerint)

Az előkészített kínai kelt, jégcsapretket, sárgarépát és póréhagymát kézzel alaposan összeforgattam, enyhén sóztam, majd 100 ml tamari szójaszósszal nyakon öntöttem. Néhány órára állni hagytam (legalább 5 órát kell, hogy álljon).

Ezután leszűrtem, majd a leszűrt lébe belekevertem a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a mézet, az almaecetet, a szezámolajat és a chili pelyhet. Ezt a levet jó alaposan elkevertem.

A zöldségeket egy nagyobb befőttesüvegbe töltöttem, egy kistányérral lefedtem és szobahőmérsékleten érleltem 2-3 napig (közben néhányszor átkevertem).

Nagyon finom! :)