édesség, süti édesség, süti mentes étkezések reggeli reggeli szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Vegán kuglóf dióval és tőzegáfonyával (tejmentes, tojásmentes recept)

A lusta, hideg hétvégék nem is kezdődhetnének jobban, mint egy hatalmas bögre (rizstejes :) ) kakaóval és egy finom, gazdag kuglóffal. Ha még házi lekvár is akad mellé, no, az már valóban pazar!

Az eredeti receptet ismét Zizinél találtam, itt találjátok az ő verzióját, amit én némiképp átalakítottam.

 

  • 250 ml rizstej (vagy mandulatej)
  • 1 cs. porélesztő
  • 120 g + 1 tk. nádcukor (vagy kókuszvirág cukor, vagy egyéb édesítőszer)
  • 500 g bio fehér tönkölyliszt
  • csipetnyi só
  • 75 g dió, darálva
  • 100 g aszalt tőzegáfonya
  • 30 g extra szűz olívaolaj
  • 2 kk, vaníliapor
  • 1 kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja
  • 1 kk. őrölt fahéj

A rizstejet felmelegítettem, beleszórtam a porélesztőt, hozzáadtam 1 tk. cukrot. Félretettem, hagytam felfutni.

Eközben a lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam. Elkevertem a cukorral, csipetnyi sóval, a darált dióval. Beleforgattam a tőzegáfonyát és az olívaolajat. Végül alaposan elkevertem a lisztben a vaníliát, a citromhéjat és a fahéjat is.

A lisztes keverék közepén mélyedést készítettem, ide öntöttem az élesztős rizstejet. Előbb kanállal alaposan elkevertem a száraz és nedves hozzávalókat, majd addig dagasztottam a tésztát, amíg maradéktalanul elvált a keverőtál falától.

Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztettem, amíg a duplájára nőtt.

Ezután szilikon kuglófformába egyengettem (szerintem a legegyszerűbb a tészta közepén egy lyukat készíteni, így ügyeskedni a formába, mert így nem szakad a kész kuglóf). A formában még 30 percig kelni hagytam.

Alacsony hőfokon (Zizi leírásának megfelelően 170 C-on) kb. 40 percig sütöttem, majd tűpróbával ellenőriztem, hogy teljesen átsült-e.

Végül hagytam a formában teljesen kihűlni, csak ezután szeleteltem.