gluténmentes leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept

Fűszeres sütőtök krémleves (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Tavaly télen még a narancsos sütőtök krémleves volt nálunk a befutó, most azonban Zizinél rátaláltam egy újabb ízre, ami nagyon megtetszett nekünk.

Gazdag, pikáns leves, vacsorára éppen elég egy tányérkával, némi friss, ropogós házi kenyér kíséretében. :)

 

  • 1 kg sütőtök, darabolva és kimagozva
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, szeletelve
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • 2-3 ek. méz
  • 1 tk. bio ételízesítő (“darált zöldségek”)
  • 1 nagyobb burgonya, meghámozva, felkockázva
  • 1 nagyobb alma, meghámozva, felkockázva
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 szerecsendió, frissen reszelve
  • 100 ml rizstejszín

A sütőtököt előmelegített sütőben puhára sütöttem, majd hűlni hagytam és kanállal kikapargattam a húsát.

Az olívaolajon a kakukkfűvel puhára pároltam a hagymát, majd amikor a hagyma megpuhult, hozzáadtam 2 ek. mézet, amit lassú tűzön karamellizáltam.

Amikor ez megtörtént, felöntöttem 1,2 liter vízzel, ételízesítővel ízesítettem, belekerült a burgonya és az alma, majd lassú-közepes lángon puhára főztem.

Amikor megpuhultak, az előre megsütött tököt is hozzáadtam. Sóztam, borsoztam, összeforraltam, majd reszelt szerecsendióval ízesítettem. Amikor az ízek összeálltak (ha szükséges, adjunk még hozzá mézet, vagy fűszereket), a levest turmixgépben pürésítettem.

A pürésített levest visszaöntöttem a lábosba, majd 100 ml rizstejszínnel összeforraltam, és meleg házi kenyérrel tálaltam.

4-5 adag lesz belőle