Már régóta keresem a majonéz (zsírszegény, netán zsiradékmentes) alternatíváját, hiszen akár például a húsvéti asztalon is helye lehet egy gazdag, majonézes (jellegű) salátának. Sok internetes oldalon fel-feltűnik a babonéz (én például a Gasztroangyal oldalán találkoztam ezzel a recepttel), amit nekem át kellett alakítanom, mivel az olaj használatát is szerettem volna elkerülni. Ha szeretnéd, készítsd el akár olajjal is! :)
- 150 g száraz gyöngybab, egy éjszakára beáztatva, majd átmosva
- tengeri só
- 1 tk. mustár
- 1/2 – 1 citrom frissen facsart leve
- 1 tk. agavé szirup (elhagyható; én hiányoltam egy kis édes ízt belőle)
- kevés frissen őrölt bors
A gyöngybabot sós vízben puhára főztem. Aprítógépbe tettem, majd hozzáadtam a mustárt, citromlevet, kevés agavé szirupot és borsot. Víz hozzáadásával krémesítettem és állítottam be a megfelelő sűrűséget.