Véget értek a karácsonyi ünnepek, és ezáltal véget ér lassan a halászlé – bejgli – töltött káposzta egyeduralom is a konyhákban. Talán jobban vágyik az ember a könnyebb falatokra, egy-egy gazdagabb saláta vagy könnyebb főétel formájában.

Mivel mi magyarok még mindig nem eszünk elég halfélét, most egy villámgyorsan elkészíthető tonhalfasírt receptet hozok, aminek az eredetijét ez Apróséf oldalon, itt találtam.

És hogy miért A/B? A boltban figyelmetlen voltam, és a “vizes” tonhalkonzervek mellé egy olajos változat is a kosaramba került. Sőt, mi több, azt sikerült elsőként felbontani. Így készült egy változat nekem, tojásmentesen és a lehető legzsírszegényebben, illetve egy klasszikus változat tojással a mindenevő családtagok részére. Így tudtok választani a saját étrendetekbe illőt!

Mi egyszerűen salátával fogyasztottuk, de bármilyen köret jól illik hozzá, vagy ahogy az eredeti recept írója is javasolja, akár halburger is készülhet belőle!

 

A változat (tojásmentes, zsírszegény)

  • 1 bő ek csicseriborsóliszt + annyi víz, hogy az állaga felvert tojáshoz hasonlítson, 10-15 percig pihentetve
  • 150 g “vizes” tonhalkonzerv, leszűrve (1 nagyobb doboz)
  • 45 g rozskenyér
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk. fokhagyma por
  • 2 tk. extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. édes chili szósz
  • csipetnyi chili pehely
  • 1 tk. magos mustár
  • 1/2 kisebb citrom leve
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors

B változat (tojással, olajos helkonzervből)

  • 1 tojás, felverve
  • 150 g olajos tonhalkonzerv tonhalkonzerv, leszűrve (1 nagyobb doboz)
  • 45 g rozskenyér
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk. fokhagyma por
  • 2 tk. extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. édes chili szósz
  • csipetnyi chili pehely
  • 1 tk. magos mustár
  • 1/2 kisebb citrom leve
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors

Két tálat készítettem magam elé- Az egyikben elkészítettem és kicsit állni hagytam a csicseri-tojást, a másikban felvertem az egész tojást. A csicseris tálba öntöttem a vizes halkonzervet, a tojásosba a leszűrt olajosat. Villával össze is törtem.

Ezután a tálakba belemorzsoltam a rozskenyeret, majd hozzáadtam az aprított petrezselyemzöldet és szépen sorban a többi hozzávalót.

Kb. 15 percig állni hagytam a keverékeket (ilyenkor még lehet csicseriborsóliszttel vagy vízzel igazítani az állagon), majd először 4 gömböt formáltam masszánként, végül pedig a 4 gömböt fasírt formára igazítottam és tapadásmentes serpenyőben, további usoradék hozzáadása nélkül, aranybarnára sütöttem.

Óvatosan fordítsd meg, mert könnyen eltörhet a fasírt!

4 + 4 fasírt lesz belőle, nálunk ez fejenként 2 adag lett