mentes étkezések reggeli reggeli szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Baghrir – marokkói palacsinta (tej- és tojásmentes, vegán, vegetáriánus)

Még korábban sikerült beszereznem egy csomag teljes kiőrlésű tönkölybúza darát. Igen, lisztet szerettem volna, de túl közel voltak egymás mellett a polcon. Szegény búzadara pedig csak várt és várt, hogy valami finomság legyen belőle – ihlet annál kevesebb volt bennem. Eddig!

Ez a finom palacsinta ugyanis a mai reggelink volt, friss és meleg, ugyanúgy, mint a fotók és a bejegyzés! :) Az ötletet a Zizi kalandjai blog szerzőjének, Nagy Zitának Vegán reggeli című könyvében találtam, köszönet érte!

 

  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzadara
  • 20 g fehér tönkölyliszt
  • 1 ek. nádcukor
  • 1 tk, szárított élesztő
  • 1 tk. sütőpor
  • csipetnyi só
  • 300 ml meleg víz
  • max. 1 ek. extra szűz olívaolaj a sütéshez

Egy keverőtálban elkeverjük a búzadarát, a tönkölylisztet, a nádcukrot, az élesztőt, a sütőport és a sót.

Lassan belekeverjük a vizet is, amivel csomómentesre dolgozzuk a masszát, amit 30 percig állni hagyunk

Egy tapadásmentes serpenyőt szilikon ecset segítségével kiolajozunk. Egy-egy evőkanálnyi masszát engedünk a serpenyőbe. A tésztánkon szinte azonnal apró lyukak jelennek meg (Zizitől azt is megtudjuk, hogy “ezer lyukúnak” nevezték ezt a palacsintát), s az egyik oldala barnára sül a másik pedig szépen kiszárad. Csak az egyik oldalát sütjük meg, utána már ki is vehetjük a serpenyőből!

Az egész tésztát süssük meg kanálnyi adagokban. Zita Tahinis csokoládészószt készített hozzá, én rizstejjel folyósabbra főzött csokipudingot tálaltam mellé.

Nálam kb. 20 kis palacsinta lett belőle

Tetszett a recept? Akkor keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár rád! :)