Ha a gyors és finom kategória létezne a blogon, valószínűleg ott is toplistás lenne ez a recept: végtelenül könnyen elkészíthető, a hozzávalók számát tetszés szerint gyarapíthatod, és az ízesítésben is elengedheted a fantáziád.
Én most egy nagyon alap változatot készítettem el, egy általam nem túl gyakran használt alapanyaggal, tofuval. A szójatermékek fogyasztását igyekszem minimalizálni, de amikor ezt az ételt elképzeltem, valahogy a füstölt íz ugrott be, így leemeltem a polcról egy tömb tofut.
Most hogy itt a tavasz, már több alapanyagból is válogathatsz, a kép még régebben készült, csak most sikerült feldolgoznom. :)
- 1 kisebb fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/3 fej kelkáposzta, torzsája nélkül 1 cm-es szeletekre vágva
- 1-2 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
- frissen őrölt bors
- cayenne-bors vagy chili pehely ízlés szerint
- tengeri só (ha szükséges)
- 1 doboz konzerv borlotti bab (csak babot, sót és vizet tartalmazzon), alaposan átmosva
- 1 tömb füstölt tofu, falatnyi kockákra vágva
A vöröshagymát és a fokhagymát kevés vízben megpároltam. Hozzáadtam a kelkáposztát. Szójaszósszal, frissen őrölt borssal és cayenne-borssal fűszereztem, majd fedő alatt roppanósan puhára pároltam.
Amikor a kellően puha állagot elérte, hozzáadtam a babot és alaposan összeforgattam.
A tofut felkockáztam, majd olaj nélkül, grillserpenyőben kérgesre pirítottam és a kelkáposztás-babos keverékhez adtam.
Önmagában könnyű ebéd, de illik hozzá a citromos jázmin rizs is.
2 kiadós vagy 3 kisebb adag lesz belőle