Nemrégiben néhány csodálatos őszutói napot töltöttem Bécsben. Előtte viszont Zita barátnőm megígértette velem, hogy ha törik, ha szakad, ez a recept felkerül a blogra. :)
Ugyanis… Ez egy annyira fantasztikus, csodálatosan finom étel, amit hetente három nap is hajlandó lesz megenni az ember :) – legalábbis a legenda így szól…
Mivel Mautner Zsófi receptjéről van szó, ebben egy percig sem kételkedtem… Fogadjátok hát szeretettel az unalmasnak gondolt, ám cseppet sem hétköznapi alapanyag, a sárgaborsó megújulását.
Zita barátnőm ajánlásával :)
Az eredeti receptet (videóval) pedig itt érhetitek el: Zöldfűszeres, mustáros sárgaborsófőzelék
- chiliolaj (2 tk. chili pehely + 100 ml extra szűz olívaolaj – ebből a mennyiségből későbbre is fog maradni)
- 300 g sárgaborsó, előző este beáztatva
- 800 ml zöldség alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 lime reszelt héja és leve
- 1 csokor korianderzöld / petrezselyemzöld / vagy vegyesen, aprítva
- 1 ek. magos mustár
- 1 tk. dijoni mustár
A chili pelyhet elkeverjük az olívaolajjal, majd állni hagyjuk.
A korábban beáztatott sárgaborsót leszűrjük, majd egy nagyobb edénybe tesszük. Felöntjük alaplével, hozzáadunk egy egész hagymát és 6 gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük.
A hagymát és a fokhagymát kiemeljük belőle (ezekre már nem lesz szükség). A fele mennyiségű sárgaborsót pürésítjük, míg a másik felét egészben hagyjuk, és elkeverjük a pürével.
A főzelékbe reszeljük egy lime héját, majd belefacsarjuk a levét is. Belekeverjük a koriandert / petrezselyemzöldet, illetve a kétféle mustárt is.
Tálaláskor az előre elkészített chiliolajjal locsoljuk meg.
4 – 6 adag lesz belőle