Ó, az aztán az édes Mennyország!
Igazi dekadens, gazdag, mély, csupa csoki “elhajlás” – az elhajlás akár dupla idézőjelet is kaphatna, hiszen csak részemről az, mivel egyáltalán nem vagyok édesszájú. Ebből a sütiből viszont két szeletet is megettem – persze azért nem egyszerre. :)
Két kedvencem, Ella és Zizi révén jutott el hozzám a recept, én inkább Zizi receptjét vettem alapul, így született meg ez a glutén-, tej-és tojásmentes finomság, ami a legtöbb diétába beépíthető (a szénhidrát-tartalmára azért érdemes odafigyelni).
A szeletek is elhajlottak kissé – ami nem csoda, hiszen a dobozra rá kellett írnom: Blog!!! ne edd meg!!! :) :) :) Így aztán gyorsan kellett fotóznom a mentett szeletkéket…
- 600 g édesburgonya (tisztítva mérve) – nálam 3 darab
- 20 db aszalt datolya (mérettől, illetve ízléstől függően lehet kevesebb is)
- 80 g darált dió / mandula / törökmogyoró
- 100 g hajdinaliszt
- 7 ek. zsírszegény holland kakaópor
- 6 ek. rizsszirup / juharszirup
- 2-3 ek. mandulatej
- csipetnyi tengeri só
Az édesburgonyát puhára pároljuk, leszűrjük, majd állni hagyjuk. Aprítógépben pürésítjük a datolyával.
Egy keverőtálban alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval: a darált dióval, a hajdinaliszttel, a kakaóval, a tetszőleges sziruppal, a mandulatejjel, illetve a sóval. Jól eldolgozzuk. A massza inkább jó sűrű legyen, ne a klasszikus lágyabb piskótatésztára számíts.
Egy 12 x 20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, oszlassuk el benne a tésztát. 180 C-on süssük kb. 25 – 40 percig (nekem Zizihez képest kicsit több időre volt szükségem).
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje is, majd a sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, mert így lesz a belseje finom ragacsos.
8 – 10 szelet lesz belőle