Az igazat megvallva, kevés jobban variálható étellel találkoztam, mint a wok-ban készült fogások. Emiatt is örültem nagyon, amikor erre a Pad Thai receptre rátaláltam, mert megtestesíti mindazt, ami számomra az ételek elkészítése során igazán fontos:

  • könnyen és gyorsan elkészíthető
  • nem igényel különösebben nagy előkészületet
  • ízekben gazdag
  • tele van finomabbnál finomabb és egészségesebb zöldségekkel
  • a recept csak alapot nyújt, de bele lehet csempészni a saját kreatív ötleteket
  • elrejti a szomorkodó maradék zöldségeket és
  • akár fagyasztható is!

És mivel a spárgaszezon nem múlhat el spárgás recept nélkül, mindjárt két legyet ütünk egy csapásra. :)

 

Alapozzunk:

  • 150 rizstészta
  • 1-2 tk. tengeri só
  • bő maréknyi friss bazsalikom (a kertből / erkélyről / ablakpárkányról), vékony szeletekre vágva
  • bő maréknyi koriander (a kertből / erkélyről / ablakpárkányról), vékony szeletekre vágva – elhagyható

Keveredjen a jóízű szósz:

  • 4 ek. szójaszósz
  • 2 ek. nádcukor
  • 2 ek. ketchup
  • 2 ek. frissen facsart lime-lé / citromlé

Sercegjenek a zöldségek:

  • (1 ek. extra szűz olívaolaj)
  • 1 vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 chili paprika / ízlés szerinti chili pehely / 1-2 tk. csípős paprika-krém
  • 1 nagyobb sárgarépa, vékonyra szeletelve
  • 1 csészényi mungóbab-csíra / vékony szeletekre vágott káposzta
  • 2 szárzeller, vékony szeletekre vágva
  • 1 csészényi zöldbab / kisebb csokor spárga, darabolva
  • 1 csészényi gomba, vastagabb szeletekre vágva
  • bármilyen egyéb zöldség :)

A toppingokat se feledjük:

  • kesudió / földimogyoró /szezámmag
  • 2-3 újhagyma, vékony szeletekre vágva
  • személyenként 1/2 avokádó
  • lime-gerezdek

A rizstésztát sózzuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Amint megpuhult, villával “széthúzgáljuk”, leszűrjük, letakarjuk és állni hagyjuk.

A szósz hozzávalóit alaposan elkeverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és állni hagyjuk.

Egy wok-ban vagy mélyebb serpenyőben, kevés extra szűz olívaolajon (vagy vízen) aranybarnára pároljuk – pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát (ha nagyon erősen barnulna, kevés vízzel segítsünk neki).

Hozzáadjuk a csípős paprika bármelyik változatát, majd a sárgarépát és a mungóbab-csírát és / vagy káposztát. Átpirítjuk.

Ezután a zöldséges alaphoz adjuk a szósz felét, majd a többi zöldséget, jelen esetben a szárzellert, a spárgát és a gombát. Addig pároljuk, pirítjuk, amíg a szósz szépen besűrűsödik. Ezután félretesszük, ha szükséges, sózzuk vagy igazítunk a fűszerezésén és állni hagyjuk.

A szósz másik felét elkeverjük a bazsalikommal (és ha van otthon koriander, azzal is), ezt összeforgatjuk a leszűrt és lecsepegtetett tésztával.

A kesudiót száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, az újhagymát szeleteljük, a lime-ot cikkekre vágjuk, az avokádót pedig kikanalazzuk a héjából.

A tányér aljára egy adag tésztát teszünk, beborítjuk a zöldséges keverékkel és a toppingokkal megszórva tálaljuk.

3-4 adag lesz belőle