Az igazat megvallva, kevés jobban variálható étellel találkoztam, mint a wok-ban készült fogások. Emiatt is örültem nagyon, amikor erre a Pad Thai receptre rátaláltam, mert megtestesíti mindazt, ami számomra az ételek elkészítése során igazán fontos:
- könnyen és gyorsan elkészíthető
- nem igényel különösebben nagy előkészületet
- ízekben gazdag
- tele van finomabbnál finomabb és egészségesebb zöldségekkel
- a recept csak alapot nyújt, de bele lehet csempészni a saját kreatív ötleteket
- elrejti a szomorkodó maradék zöldségeket és
- akár fagyasztható is!
És mivel a spárgaszezon nem múlhat el spárgás recept nélkül, mindjárt két legyet ütünk egy csapásra. :)
Alapozzunk:
- 150 rizstészta
- 1-2 tk. tengeri só
- bő maréknyi friss bazsalikom (a kertből / erkélyről / ablakpárkányról), vékony szeletekre vágva
- bő maréknyi koriander (a kertből / erkélyről / ablakpárkányról), vékony szeletekre vágva – elhagyható
Keveredjen a jóízű szósz:
- 4 ek. szójaszósz
- 2 ek. nádcukor
- 2 ek. ketchup
- 2 ek. frissen facsart lime-lé / citromlé
Sercegjenek a zöldségek:
- (1 ek. extra szűz olívaolaj)
- 1 vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 chili paprika / ízlés szerinti chili pehely / 1-2 tk. csípős paprika-krém
- 1 nagyobb sárgarépa, vékonyra szeletelve
- 1 csészényi mungóbab-csíra / vékony szeletekre vágott káposzta
- 2 szárzeller, vékony szeletekre vágva
- 1 csészényi zöldbab / kisebb csokor spárga, darabolva
- 1 csészényi gomba, vastagabb szeletekre vágva
- bármilyen egyéb zöldség :)
A toppingokat se feledjük:
- kesudió / földimogyoró /szezámmag
- 2-3 újhagyma, vékony szeletekre vágva
- személyenként 1/2 avokádó
- lime-gerezdek
A rizstésztát sózzuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Amint megpuhult, villával “széthúzgáljuk”, leszűrjük, letakarjuk és állni hagyjuk.
A szósz hozzávalóit alaposan elkeverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és állni hagyjuk.
Egy wok-ban vagy mélyebb serpenyőben, kevés extra szűz olívaolajon (vagy vízen) aranybarnára pároljuk – pirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát (ha nagyon erősen barnulna, kevés vízzel segítsünk neki).
Hozzáadjuk a csípős paprika bármelyik változatát, majd a sárgarépát és a mungóbab-csírát és / vagy káposztát. Átpirítjuk.
Ezután a zöldséges alaphoz adjuk a szósz felét, majd a többi zöldséget, jelen esetben a szárzellert, a spárgát és a gombát. Addig pároljuk, pirítjuk, amíg a szósz szépen besűrűsödik. Ezután félretesszük, ha szükséges, sózzuk vagy igazítunk a fűszerezésén és állni hagyjuk.
A szósz másik felét elkeverjük a bazsalikommal (és ha van otthon koriander, azzal is), ezt összeforgatjuk a leszűrt és lecsepegtetett tésztával.
A kesudiót száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk, az újhagymát szeleteljük, a lime-ot cikkekre vágjuk, az avokádót pedig kikanalazzuk a héjából.
A tányér aljára egy adag tésztát teszünk, beborítjuk a zöldséges keverékkel és a toppingokkal megszórva tálaljuk.
3-4 adag lesz belőle