Valahogy hosszú ideig az a kép élt a fejemben, hogy rántott dolgokat készíteni macerás meg fárasztó meg izzasztó tevékenység. Emiatt nem is erőltettem a kísérletezést, mert mindig érkezett ellátmány, amikor megéheztünk rá. :)
Most viszont a nagy sikerű rántotta után megérkezett az ötlet és az elhatározás – és bevallom, a harmadik kísérletet fotózom nektek. És nem azért, mert az előzőek nem sikerültek, hanem mert hipp-hopp elfogyott az egész adag.
Nem is csoda, hiszen viszonylag gyorsan elkészül, kiadós és hidegen – melegen ugyanolyan finom – munkahelyi vagy iskolai ebédcsomagba is tökéletes választás. No igen, így a nyárutón már ez is szempont lehet.
- 1 csillagtök meghámozva, kimagozva, kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágva
- tengeri só
- 2-3 ek. mustár (elhagyható)
- 4 ek. csicseriborsó liszt
- 1 tk. fekete só (ez adja a tojásos ízt)
- 2 tk. fokhagyma granulátum
- 1 tk. kurkuma
- frissen őrölt bors
- (szénsavas) víz
- zsemlemorzsa
- 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
A csillagtököt sózzuk, állni hagyjuk majd leitatjuk róla a nedvességet.
Amíg a csillagtök pihen, a csicseriborsó lisztet elkeverjük a fekete sóval, a fokhagyma granulátummal és a kurkumával. Frissen őrölt borsot is tekerünk hozzá, majd annyi (szénsavas) vizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagú masszát kapjunk.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenünk kevés extra szűz olívaolajjal, egy edénybe zsemlemorzsát töltünk és itt kezdődik a varázslat.
Egy nagyobb zárható dobozban a csillagtök szeleteket összerázzuk a mustárral (ez a lépés elhagyható, de nagyon finom ízt ad neki). Egy másik zárható dobozban szintén összerázzuk a csicseri-lisztes alappal.
Ezután bal kézbe vesszük az edényt, amelyben a tésztabundás csillagtök szeletek vannak, másik kezünkkel beleforgatjuk a zsemlemorzsába és a tepsire adagoljuk. Hidd el, ilyen gyorsan még nem lett kész panírozás. :D
Ha menet közben elfogyna a zsemlemorzsa, vagy ezt a lépést kihagynád, sütheted csak a csicseris bundában is – ez is nagyon finom!!!
180 C-ra melegített sütőben, 1-2 alkalommal megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Én most forró levegős sütőben sütött édesburgonyával, párolt zöldségekkel és házi csalamádéval tálaltam.