Vannak olyan ALAP-anyagok, amikkel kapcsolatban bizonyos féle gondolatok lapulnak a fejünkben. Hogy a karfiolból levest szoktunk készíteni, vagy feltűnik az étlapok vega szekciójában. Hogy a krumplipüré olyan átlagos. Hogy a káposzta, hm, kicsit olyan uncsi.
Dehát itt van a szezon, és jobb esetben még szeretjük is ezeket az ételeket. Hogy lehetne mindez kevésbé uncsi?
Tudom-tudom, hiszen készítettünk sütöttünk már egészben karfiolt, készítettünk fasírtot is belőle, és kísérleteztünk a karfiol pizzával is. A többi karfiolos, burgonyás vagy káposztás receptről már nem is beszélve.
Lehet, hogy az újdonság varázsa az, ami miatt most ezt az ételt nem tudjuk abbahagyni, vagy lehet az őszi időszak átmenete a nyárból a télbe az, ami vonzza ezt a kombót, de egy biztos: minden héten az asztalunkra kerül, sőt, a karfiolt önmagában, snack-ként is elrágcsáljuk.
Van kedved kipróbálni?
A karfiolhoz:
- 1 ek extra szűz olívaolaj
- ízlés szerinti fűszerek: nálunk a nagy kedvenc bőséges adag fokhagyma granulátum, 1 bő tk. pirospaprika, 1 tk. kurkuma, ízlés szerinti só és frissen őrölt bors, valamint (ne nevess) 15-20 fújásnyi folyékony füst (kis flakonban, szórófejjel árulják :D)
- 1 kisebb karfiol, pici falatnyi darabkákra szedve (ha levele vagy szára is kerül bele, nem fogja elrontani)
A legújabb kedvenc krumplipürénkhez:
- 5 – 6 nagyobb (de nem óriási) burgonya, felkockázva
- tengeri só
- 1 merőkanálnyi burgonyafőző víz
- 2 – 3 bő ek. étkezési sörélesztő pehely
- 1 ek. fokhagyma granulátum
- kurkuma (elhagyható)
- tengeri só ás bors ízlés szerint
A sütőben sült párolt káposztához:
- 1 öntöttvas tál (ha nincs ilyened, lehet, hogy jénai tálban is működni fog, úgy még nem próbáltam)
- annyi vékonyra szeletelt káposzta, ami belefér az edénybe
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 alma, vékonyra szeletelve
- őrölt kömény
- 1 ek. nádcukor (elhagyható)
- tengeri só és bors ízlés szerint)
Az extra szűz olívaolajat és a fűszereket alaposan elkeverjük, majd egy zárható dobozban jó alaposan összerázzuk a falatnyi karfiolrózsákkal /-darabokkal. Forró levegős sütőben (ami a 3 kedvenc (takarékos) konyhai kütyüm egyike), 160 C-on 2 x 15 percig sütjük, közben összerázzuk.
A burgonyát sós vízben puhára főzzük. Egy evőkanálnyi főzővízben kikeverünk 2 – 3 evőkanálnyi sörélesztő pelyhet, 1 ek. fokhagyma granulátumot, némi kurkumát és ízlés szerinti sót, valamint frissen őrölt borsot. Ezzel törjük össze és leverjük ki a burgonyát. Ha szükséges, további főzővízzel lazíthatjuk. (Ebből a mennyiségből egy jó nagy adagot kapunk.)
Az öntöttvas tál aljára kevés olívaolajat öntünk. Belehalmozzuk a káposzta és az alma felét. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, kevés nádcukorral megszórjuk. Erre jön a következő réteg káposzta, alma és fűszerezés. 180 C-ra előmelegített sütőben aranysárgára – barnára pároljuk – pirítjuk. Néhányszor átkeverjük és ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
A karfiol kb. 2 – 3 adag, a köretek inkább 4 – 5 (később mesélek még a további felhasználásukról :) )