Nem tudom te hogy vagy vele, de nálunk minden bevásárláskor a kosárba kerül egy adag gomba. Szeretjük a csiperkét és a laskát is, de nagy szerencsénkre maradt még egy jó adag szárított erdei gombánk is a nyári / őszi gyűjtésből, ami nagyon kellemes aromát kölcsönöz a gombás ételeknek. A blogon pedig főzeléktől a raguig, pástétomtól a reggeliig számtalan receptet találsz, nézz körül a “konyhánkban“.
Én is körülnéztem most az interneten, mert szerettem volna valami újat, valami olyasmit készíteni, ami nem feltétlenül kerül gyakran az asztalra. Ebben segített nekem a Vegán Blog oldal, akiknél megtaláltam ezt a receptet – és rögtön magammal is vittem. Nagyon krémes, ízletes és könnyen elkészíthető étel, szerintem érdekes lesz kipróbálni. :)
- 25 g szárított gomba (elhagyható)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 db vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 350 g csiperkegomba, szeletelve
- tengeri só és bors
- 1 ek. szójaszósz
- 1 tk. fokhagyma por
- 1 csapott tk. füstölt paprika
- 1/2 tk. morzsolt kakukkfű
- 180 ml víz
- 2 ek. sörélesztő pehely
- 5 db csemege uborka, felkarikázva
- 180 ml cukrozatlan zabtej
- 2 ek. zabpehely liszt
A szárított gombát beáztatjuk és kb. fél órára állni hagyjuk.
Az olívaolajon kb. 4-5 percig pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk és még egy percig pároljuk a fokhagymát is,
Ezt követően hozzáadjuk a szeletelt csiperkegombát, valamint az előre beáztatott és leszűrt szárított gombát. Sózzuk és borsozzuk, hagyjuk, hogy a gomba kevés levet eresszen.
Ezután adjuk hozzá a szójaszószt és a fűszereket: a fokhagyma port, a füstölt paprikát és a kakukkfüvet, néhányszor keverjük át, majd öntsük fel 180 ml vízzel.
Amikor a víz felforrt, keverjünk el az ételben 2 ek. sörélesztő pelyhet, majd a csemege uborka karikákat. Hagyjuk kb. 10 percig főni, majd egy shaker-ben dolgozzuk össze a zabtejet és a zabpehely lisztet, és ezzel habarjuk az ételt.
Én kurkumás rizibizivel tálaltam, de párolt rizzsel vagy tésztával is nagyon finom!