A recept korábban már szerepelt a blogon, egéssen pontosan 7 (!) évvel ezelőtt, azonban ebben az évben ismét elővettem és alakítottam egy kicsit a recepten, ami a Zizi Kalandjai blogról érkezett, így ismát kellőképpen elmerülhettünk a csodálatos állagú és ízű lencsesültben.

Ha túl nagynak találod az adagot, akkor kiválóan fagyasztható és újra átpirítva akár szendvicsbe vagy ebédes dobozba is tőkéletes. Az alapanyagok igazi téli hazai finomságok, így a pénztárcánkat is kíméjük, és az ökológiai lábnyomunk sem lesz túl mély. :)

  • 190 g zöld lencse
  • 5 db babérlevél
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 160 g dió
  • 3 vegán “tojás” (Aldi tojásporból, az utasításoknak megfelelően elkészítve)
  • 2 nagy fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 óriási sárgaréparépa, lereszelve
  • 1 közepes alma, lereszelve
  • 40 g zabliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt vagy graham liszt)
  • 60 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1-1 tk. rozmaring, kakukkfű, chili pehely, füstölt paprika
  • 1 kis csokor petrezselyem, felaprítva

A mázhoz:

  • 60 ml ketchup
  • 1 ek. juharszirup
  • 1 kisebb alma, lereszelve
  • 2 ek. balzsamecet

A lencsét néhány órára beáztattam, majd babérlevéllel, sóval és borssal ízesített vízben puhára főztem, Leszűrtem, átmostam és félretettem. Később egy nagy tálba öntöttem és botmixerrel darabosra pürésítettem.

A diót tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül megpirítottam, majd aprítógépben felaprítva a lencséhez öntöttem.

Ezután már csak a többi hozzávalót kellett a masszához keverni: a vegán “tojásokat”, a felkockázott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a reszelt sárgarépát és almát. Ezután érkezett a keverékhez a zabliszt, a zsemlemorzsa, a fűszerek és az ízlés szerinti mennyiségű só és bors. Egy alapos keverés után készen is állt a massza! :)

A máz hozzávalóit egy kisebb edényben alaposan összekevertem, majd egy sütőpapírral kibélelt kenyérforma aljára halmoztam a 2/3 részét. Ezután került a lencsés massza a formába, ami 180 C-ra előmelegített, alsó – felső sütésre állított sütőben kb. 50 perc alatt sült készre.

Ekkor érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy teljesen átsült-e a massza. Ha igen, akkor kiborítjuk és a máz maradékával megkenjük a tetejét.

Egyik nap édesburgonya pürével és párolt káposztával, másnap barna rizzsel és vegán “tejfölös” – “sajtos” csőben sült brokkolival tálaltam, Azután átpirítottam és hamburgerként fogyasztottuk, egy részét pedig lefagyasztottam.

6 – 10 adag lesz belőle.