Van abban valami varázslatos, amikor egy recept újjászületik: ahogyan a jól ismert ízek új köntösbe bújnak, és ahogyan a régi kedvencekről sem kell lemondani akár elvi, akár egészségügyi okból.

Ez a fűszeres kávés – datolyás torta már évekkel ezelőtt belopta magát a szívünkbe, és végre ezen a hétvégén, amikor a tél még makacsul ragaszkodik a helyéhez, újragondoltam – tejtermék és tojás nélkül, hogy még többen megkóstolhassátok ezt a csodát! :)

Tökéletes választásnak bizonyult a hétvégi pihenéshez: a mély és telt ízek, a kávé és a fűszerek tökéletes harmóniája, plusz a datolya édessége – pontosan, mint egy pillanatnyi megálló a rohanó napokban.

Legyen ez a süti is a hétvégétek része!

A tortához:

  • 135 g datolyapaszta (vagy magozott, cukrozatlan bio aszalt datolya)
  • 225 ml forró feketekávé
  • 1/2 banán, villával összetörve
  • 50 ml extra szűz olívaolaj
  • 125 g kókuszvirágcukor (vagy finomítatlan barna nádcukor vagy nádcukor)
  • 155 g tk. tönkölybúzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • csipetnyi szerecsendió

A sziruphoz

  • 40 ml extra szűz olívaolaj
  • 90 g finomítatlan barna nádcukor (ez nem helyettesíthető mással, mert nem fog szépen felolvadni)
  • 25 g pisztácia (vagy dió, pekándió, mogyoró)

A datolyapasztát öntsük fel forró kávéval és hagyjuk állni kb. 25 percig. Eközben béleljünk ki sütőpapírral egy 21 x 21 cm-es szögletes vagy egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréssel).

Az összetört banánt alaposan keverjük ki az extra szűz olívaolajjal és a kókuszcukorral (vagy más cukorral, esetleg édesítőszerrel). A kávés datolyapasztát alapos keveréssel (vagy botmixer segítségével) pürésítsük, majd adjuk a banános keverékhez.

Egy másik tálban keverjük el a lisztet, a sütőport és a fűszereket. Ezután a száraz és a nedves hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze, töltsük az előkészített tortaformába, majd az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük, hogy alaposan átsült-e).

Eközben egy serpenyőben melegítsük fel az extra szűz olívaolajat, adjuk hozzá a finomítatlan barna nádcukrot, és kis lángon olvasszuk fel. Adjunk hozzá 2 ek. vizet, majd keverjük el benne a darabolt pisztáciát (vagy egyéb olajos magvakat).

A süteményt helyezzük egy tálra, hagyjuk állni 10 percig, és amíg meleg, öntsük rá a sziruput.

8 szelet lesz belőle

1 szelet torta tápértéke:

  • kb. 340 kcal
  • Ch: kb. 56 g
  • Zsír: kb. 13 g
  • Fehérje: kb. 3,6 g