Kezdő életmódváltóként / fogyókúrázóként az ember könnyen elvész a rengeteg információ között, amit az életmód-guruk, könyvek, az internet nyújt, ezért szeretném a saját, jól bevált, több módszerből összegyúrt életmódváltásomat megosztani veled.

A legfontosabb alapelvek közé sorolom a mértékletességet, a változatosságot, és igyekszem kihangsúlyozni, hogy az étel nem bűn, amiért büntetés jár!

Sajnos sokan átesnek a ló túlsó oldalára, és igyekeznek a minimálisra szorítani a kalóriákat, maximálisra a sportolást, vagy egyszerűen azt hiszik, valami, csak azért, mert szénhidrát-csökkentett, cukormentes, vagy diabetikus, már korlátlanul fogyasztható. Ez természetesen nem így van. Nem szabad elfelejteni, hogy az élelmiszeripar működése szerint ha valamit kivesznek egy élelmiszerből (pl. szénhidrát = ch), akkor azért cserébe egyéb értékek magasabbak lesznek (kcal, zsír).

Emellett akkor sem dőlünk a kardunkba, ha egy nap (ritkán…) mást is eszünk. Majd másnap kompenzáljuk. Az ételtől nem félünk!

Amikor elkezdtem az életmódváltást, a kcal számolás módszerét alkalmaztam. Ez az elején macerásnak tűnik, de kb. 3 hónap után már mérleg nélkül is tudja, látja az ember, hogy miből mennyit lehet enni. Ehhez kell:

  • http://www.myfitnesspal.com/ alkalmazás -> ebben lehet vezetni a napi kcal-t, recepteket, termékeket felvinni és a napi sport is nyomon követhető. Én 1400-1600 kcal között állítottam be magamnak a napi limitet (ez természetesen függ a kezdősúlytól, a fizikai aktivitástól stb.), és természetesen sportolással növelhető.
  • Konyhai mérleg (ami mér g-t, ml-t)

Az elején a legfontosabb a kritikus termékek kiváltása. Nagyon fontos, hogy a régi, megszokott termékeket ne is tartsuk otthon, mert esetleg elcsábulunk.

A következőkben ezekre a termékekre fogok kitérni.