Vendégposzt

Milyen szempontok alapján válasszam ki a számomra megfelelő edzőtermet?

Most, hogy beköszöntött a tél és egyre kellemetlenebb a kinti edzés, érdemes kinézni egy jó edzőtermet, ha eddig még nem találtad meg a számodra megfelelőt. Nézzünk néhány szempontot, hogy melyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt döntesz.

Hol található az edzőterem?

Igaz még nincs annyi edzőterem országunkban, mint amennyi Meki, de már elmondható, hogy viszonylag elég sok színvonalas termet találhatunk akár Budapesten, akár bármely vidéki városban. Így elmondható az is, hogy nem kell órákat utazni azért, hogy egy jót izzadhassunk. Én a praktikusság jegyében olyan termet szoktam választani, amelyik vagy a munkahelyemhez vagy a lakásomhoz van közel. Nem szeretek plusz időt ráfordítani a sok utazásra, mert azt hasznosabban is el tudja tölteni az ember. Egy terem esetében fontos, hogy könnyen megközelíthető legyen tömegközlekedéssel és autóval egyaránt és nem árt, ha a parkolást a fitneszterem állja.

Kik várnak ott?

Itt azt értem elsőként, hogy ki a személyzet, ki(k) az első ember(ek) akit meglátsz, ha belépsz egy terembe. Mindenféle esettel találkoztam. Mostanában az a menő, hogy nagyon fiatal, nagy mellű nőket tesznek egy pultba. A bájos pofi és szép test mellett nem árt, ha mosolyognak, örülnek, hogy ott vagy, készségesek, tehát nem felejtik el, hogy ők a szolgáltató egység. Fontos, hogy érezzük a törődést, hogy szívesen látnak ott, ahová kikapcsolódni járunk.

Mikor mehetünk edzeni?

Mindenki más időpontban tud vagy szeret edzeni. Illetve valaki csak akkor teszi mindezt, ha a kedvenc csoportos órája van kedvenc edzőjével. Természetesen ismét más a helyzet, ha személyi edzővel edzel, mert akkor mindkettőtök számára meg kell találni az ideális időpontot. Ehhez viszont az a legjobb, ha minél nagyobb nyitvatartási idő párosul. Szerencsére ma már inkább az jellemző, hogy reggel 6 óra és este 23 óra között nyitva tartanak az edzőtermek.  De ma már azt is elmondhatjuk, hogy vannak olyan edzőtermek is, ahová akár hajnali kettő órakor is lemehetsz mozogni, ha esetleg nem tudsz mit kezdeni magaddal. :)

Felszerelés, eszközök

Egy terem esetében nagyon fontos, hogy minőségi gépparkot építsen ki. Ez alatt azt értem, hogy könnyen, egyszerűen használható legyen egy gép, valamint jól terhelhetőek is legyenek. Összességében a súlyzós és kardió gépek minősége határozza meg egy terem színvonalát. Lehetőség szerint gyorsan javíthatóak legyenek, és ne álljon rajta több hónapig a cetli, hogy “éppen javítás alatt”.  A csoportos órák esetében is nagyon fontos, hogy minőségi eszközökkel dolgozzunk.  Elég ciki tud lenni, ha kézi súlyzón és step padon kívül nincs több eszköz, vagy éppen kevés van belőle. A legjobb termek adnak a trendi irányzatokra és általában be szokták szerezni az új eszközöket, hogy csoportos óráikat még változatosabbá tegyék. És természetesen, ha mindezeket a gépeket egy tágas, világos neonfény nélküli teremben használhatjuk, akkor tényleg a mennyországban járunk. :)

Milyen csoportos órák érdekelnek?

Ha minél több edzéstípust szeretnél kipróbálni, akkor érdemes ellátogatnod egy olyan terembe, ahol folyamatosan követik a fitnesz trendeket és az óráik között a tai-bo-n át a body-art is szerepel. De ha csak egy jógára vágysz, akkor elég, ha egy specifikus jógatermet keresel.

Mindez mennyibe kerül nekünk?

Fontos szempont az is, hogy mennyi az a bizonyos összeg, ami ár-érték arányban megéri a szolgáltatást- Szerencsére a legtöbb terem odafigyel, hogy minél több konstrukciót ajánljon. Kedvezmények diákoknak, nyugdíjasoknak, pároknak. Külön kedvezmény, ha reggeli órákban vagy hétvégén mész edzeni. Vannak termek, ahol a nyári vagy a karácsonyi időszakra adnak jelentős kedvezményt. Ilyenkor kéthavi bérlet áráért háromhavit kapsz. És persze egész éves bérletet is vásárolhatsz havi törlesztéssel kedvező áron. További jó szempont, hogy lehet fizetni úgynevezett SZÉP kártyával, Egészségpénztárral, All you can move vagy Sportkártyával. Ha pedig szerencsés vagy, akkor a céged fizeti az egész havi mozgásigényed. :) Fontos, hogy mielőtt nagyobb összeget költenél egy havi vagy éves bérletre, mindenképpen próbáld ki a termet, vagy egy csoportos órát egy alkalmas belépővel. Akár több termet is össze tudsz ilyen formában hasonlítani, hogy a végső döntésed igazán jó legyen.

“Extra” szolgáltatások

Különdíjat adnék azoknak a termeknek, melyekben van gyermekmegőrző. Az igényes helyek odafigyelnek, hogy igényesen kialakított, sok játékkal felszerelt megőrző várja a gyermekeket. Van olyan hely is, ahol egy kis ablakon a pihenőidődben benézhetsz, és láthatod, hogyan érzi magát a gyermeked. Nyilván anyukák esetében egy ilyen terem döntő lehet, ha nincs segítsége napközben. És persze most már kifogás sem lehet, hogy nincs kire hagynom a gyermekem.

Fontosnak tartom, hogy egy fitneszterem tartalmazzon wellness részleget. Nem egy őrült nagy komplexumra gondolok, hanem egy kicsi otthonosra, ahol van szauna, jakuzzi. Eszméletlenül jól tud esni egy kellemes ellazulás a szaunában egy kimerítő edzés után.

És igen, jól tud esni, ha egy teremben ingyen kapsz tusfürdőt és törölközőt az edzéshez és a zuhanyzáshoz. Kicsi dolgoknak tűnnek, de a komfortérzeted mindenképpen felerősíti.

Mit tudunk enni és inni?

Persze itt nem pacalpörköltre és hamburgerre gondolok. De legyenek hasznos szénhidrátokat tartalmazó ételek, finom saláták egy teremben. Legyenek minőségi, többféle ízben kapható proteinek, illetve shake-ek. Legyenek izotóniás, L-karnitonos italok, ásványvizek és lehetőség szerint nem porból kevert kávék. És persze legyen hely, alkalmatosság, ahol mindezeket kényelmesen elfogyaszthatod.

Atmoszféra

Az edzőterem közösségépítő jelleggel is bír. Szóval nem mindegy, hogy kikkel töltöd el azt a pár órát hetente. A legfontosabb, hogy szeress a terembe járni. Szeresd az ott edző embereket, az edzőket, a személyzetet és mindent, ami körbevesz. Motiváló lehet az, ha sok barátod jár az adott terembe.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy a terem mennyire zsúfolt, sokat kell e várni egy adott gépre, vagy sem. Sokan vannak a csoportos órákon vagy sem? Mindezeket érdemes felmérned, mielőtt bérletet vásárolsz.

Mit mondanak a teremről?

Mindenképpen jó dolgok keringjenek egy teremről. De meg kell nézni, hogy kik mondják. Sok olyan termet is fényeztek már, ahová ismert emberek járnak, de igazából semmi extrát nem nyújtanak. Kérdezd meg inkább az ismerősödet, barátodat, hogy melyik termet ajánlják, nézd meg a honlapjukat, olvass véleményeket, nézd meg, hogy kik az edzők az adott teremben, és ami a legfontosabb: próbálj ki egy alkalmat.

Az első benyomás egy fontos kiindulópont lehet