Nagyon jó hír a vegáknak, de a húsevők is próbálják ki mindenképpen: megszületett a fantasztikus bab – zab burger. A recept ismét az általam igen gyakran forgatott Vegasztrománia c. szakácskönyvből származik, csak minimális változtatáson esett át.
- 125 g lágy zabpehely langyos, sós vízbe beáztatva
- 1 konzerv vörös bab lecsöpögtetve, alaposan átmosva, pürésítve
- 1 fej vöröshagyma, felkockázva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 nagyobb sárgarépa, lereszelve
- 1 kisebb fehérrépa, lereszelve
- 1/2 kisebb zeller, lereszelve
- só, frissen őrölt bors
- 80 g tönkölykorpa
- 60 g zsemlemorzsa, magvas kenyérből
- 1 ek. frissen facsart citromlé
- 1 kk. mustár
- 1 tk, oregánó
- extra szűz olívaolaj
A tálaláshoz:
- újburgonya
- zöldspárga
Egy serpenyőben felhevítettem 2 ek. olívaolajat, majd megpároltam rajta a sóval és borssal fűszerezett hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Hagytam teljesen kihűlni.
A beáztatott zabpelyhet kicsit kinyomkodtam, majd jó alaposan elkevertem a pürésített babbal, a kihűlt zöldségkeverékkel, a tönkölykorpával, a zsemlemorzsával (az eredeti receptben 100 g zsemlemorzsa szerepel), a citromlével, a mustárral és az oregánóval. Kb. 60 percig állni hagytam a masszát, majd vizes kézzel megformáztam, és kevés olívaolajon megsütöttem a burgereket.
A körethez a grillserpenyőt olívaolajjal vékonyan kikentem, majd előbb a vékonyra vágott újburgonya szeleteket, majd a zöld spárgát is meggrilleztem. (Ne felejtsük el lepattintani előtte a spárgák fás végét!). Csak utólag sóztam
Ez egy igen nagy adag, több, mint 20 burger lett ebből az adagból, érdemes társaságban készíteni :)