Már a Pásztorpite húsmentessé változtatásánál feltűnt, hogy a vörös lencse kiválóan pótolja a darált húst bizonyos ételekben, így most egy nagy klasszikust, a bolognai spagettit alakítottam át.
Így született ez a vegán, “mindenmentes” recept.
- 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 nagy fej lila hagyma, felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
- darabka zeller, reszelve
- 150 g vörös lencse
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. szárított oregánó
- 1/2 tk. szárított kakukkfű
- 1/2 tk. szárított majoránna
- 400 g bio hámozott, felezett paradicsom
- Soba tészta a tálaláshoz
Az olívaolajon megpároltam a lila hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát és ezt is puhára pároltam. Belekevertem a sárgarépát és a zellert, 3 – 4 percig együtt pirítottam a zöldségeket.
Ezután került bele a vörös lencse. Sóztam, borsoztam, fűszereztem. Annyi vizet öntöttem alá, ami kb. félig ellepi, majd hozzáadtam a paradicsomot is.
Addig főztem, amíg a lencse teljesen megpuhult. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Soba tésztával tálaltam.
4 – 6 adag lesz belőle