A tavasz nagy “találmánya” a zöld leveles zöldségek felbukkanása a piacokon. Nekem személyes kedvencem a spenót, amit igyekszem nyers formában fogyasztani, hogy a tápanyagok nagy része ne illanjon el a hőkezelés során.
Egyik nagy kedvencünk a spenótpaszta, amivel ugyan találkoztatok már a blogon, kence formájában, azonban manapság lenmagolajjal készítem, aminek magas Omega-3 tartalma kiváló élettani hatásokkal bír, illetve a reggeli kenyerünk mellett héjában sült burgonyára, tésztára is kerül, de akár a karfiol alapú pizzát is meglocsolgathatjátok vele, miután elkészült és hűlni hagytátok.
Nagyon fontos, hogy a hidegen sajtolt lenmagolajat nem szabad melegíteni! Mindig akkor tegyük az ételre, amikor már csak éppen langyos!
- 300 g spenót
- 2 – 4 ek. hidegen sajtolt lenmagolaj (attól függően, mennyire hígra szeretnénk)
- 2 gerezd fokhagyma
- tengeri só, frissen őrölt bors
A hozzávalókat aprítógépben pürésítjük, és lehetőség szerint minél hamarabb fogyasztjuk.
Aki nem szereti a lenmagolaj jellegzetes ízét, természetesen extra szűz olívaolajjal is készítheti.
2 adag lesz belőle