Akik régóta olvasnak, tudhatják, hogy kevés nagyobb hummusz rajongó van nálam. Ha egy étteremben hummusz szerepel az étlapon, arra én biztosan vevő vagyok, Prágában és a Velencei-tónál is ezt választottam délutáni snack-ként.
A blog korai szakaszában így készítettem, de zöldborsóból vagy akár babból is pazar, sőt, rátaláltam az imádott sült fokhagymás-diós verzióra is.
A konyhámban folyamatosan tovább kerestem a tökéletes ízt és állagot, míg nem… Sikerült!!! Számomra ez az étel hatalmas örömöt okozott! :)
A vegán falafel ötletét (amit én természetesen zsírszegényen készítettem el), a Minimalist Baker oldalon találtam, itt elérhető a recept.
Előkészületek:
- 250 g száraz csicseriborsó, egy éjszakára vízbe áztatva, leszűrve, sós vízben puhára főzve
A hummuszhoz
- 200 g főtt csicseriborsó
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. tahini
- 1 kisebb citrom frissen facsart leve
- 1 csapott kk. római kömény, mozsárban összetörve
- só és frissen őrölt bors
- (víz)
A hozzávalókat aprítógépbe adagoltam, és annyi vízzel pürésítettem, hogy laza, mártogatható krémet kapjak.
És kész! :)
A falafelhez:
- 300 g főtt csicseriborsó
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1,5 ek. tahini
- 1 citrom frissen facsart leve
- 1 kk. római kömény, mozsárban összetörve
- só és frissen őrölt bors
- 3 ek. zabpehelyliszt
- 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
A hozzávalókat a zabpehelyliszt kivételével aprítógépben homogén állagúra aprítottam. A masszát keverőtálba kanalaztam, majd a zabpehelyliszttel alaposan kidolgoztam, összegyúrtam.
Egy tepsit szilikon sütőlappal kibéleltem, olívaolajjal megkentem, és a masszából diónyi golyókat gyúrtam, amiket ellapogattam (hogy jobban átsüljenek).
A lapos kis falafeleket előmelegített sütőben sütöttem aranybarnára.
20 darab lesz belőle
A hummuszt és a falafelt salátával, illetve serpenyőben, olaj nélkül átpirított laposkenyérrel tálaltam (utóbbi boltban vásárolt késztermék volt).