Egyik közeli idősebb rokonomnak fekélyes lett a lába. Elment vele az orvoshoz, aki mondta, hogy mivel ez keringési probléma, nem tud rá gyógyszert vagy krémet adni, ami begyógyítja. Mozogni kellene, az segítene egyedül a dolgon.

(A nyirokrendszert egyébként a környező izmok pumpáló munkája segíti, így szabadítva meg a szervezetet a mérgektől és salakanyagoktól. Ha azonban nem mozgunk, vagy idősebb korára az ember lelassul, az rossz hatással van a nyirokkeringésre is. Ennek következtében a nyirokfolyadék sokszor már nem jut el a nyirokmirigyig és kénytelen a bőrön keresztül ürülni, ami tulajdonképpen a fekély.)

Azonban az orvos szeme a beszélgetés vége felé felcsillant és azt mondta, hogy talán mégis tud valamit ajánlani. Elmondta, hogy az egyik ismerősének az anyukája szintén idős és fekélyes lett a lába és már műtétre is kiírták (ami sajnos amellett, hogy igen fájdalmas, nem nyújt valódi megoldást, mert a keringést nem orvosolja, csak a lyukat “stoppolják be”).

Egy bizonyos kék kenőcsöt kapott az a néni és azzal kenegetve begyógyult a fekély és már a műtétet is lemondták. Arra a kérdésre, hogy mit tartalmazott a kenőcs, és mi a neve, nem tudott válaszolni a doki. Viszont a boltot meg tudta mondani, hogy hol kapható, így a kedves rokonom onnan hamarosan beszerzi a kenőcsöt és ha minden jól megy, akkor neki is használ majd és meggyógyul…

No de mire is akarok kilyukadni ezzel?

Biztosan ismeritek a placebo hatást (aki mégsem ismeri, annak ezt a forrást tudom ajánlani) és nagy valószínűséggel a kék kenőcs is így működött, hiszen az idős néni nem valószínű, hogy azóta rendszeresen tornázik, mozog, úszik, stb. (bár nem tudhatjuk)

Azonban a placebo hatás mögött ott van egy lényeges dolog, ami szerintem a valódi “motorja”: az ember gyógyulásba vetett hite. Hit az egészségben, a probléma megoldódásában, Istenben, vagy akár a kék kenőcsben. Hitetlenül csinálhat az ember bármit, akkor sem fog meggyógyulni.

Sokan sokáig vitatkoztak a témában, de igazából az orvosok máig nem tudják, hogy a placebo mitől működik (sem a brit tudósok). Mitől függ valójában, hogy kire milyen hatással lesz egy-egy történés vagy betegség vagy gyógyszer? Mitől függ, hogy valaki hisz abban, hogy lehet jobb és meg tud gyógyulni? Más miért veszíti el a hitét?

A fentebb említett rokonom még nem kezdte el használni a kék kenőcsöt, de bízom benne, hogy nála is működik majd. Csak nehogy olyannal is beszéljen, aki már ismeri, de “neki nem használt”…

Igazából ennek a történetnek nincs tanulsága vagy levonható következtetése, csak gondolatébresztőnek szántam. Illetve az üzenete az, hogy még időben tegyetek a gyógyulásért, lehetőleg a kezdeti szakaszban és a problémát kiváltó okot szüntessétek meg, ha megoldható. Emellett pedig nem árt hinni a kék kenőcsökben sem.

Kíváncsi vagyok, hogy milyen tapasztalataitok vannak, akár a kék kenőccsel kapcsolatban, akár más hiten alapuló gyógyulással kapcsolatban. Kérlek osszátok meg velem a hozzászólások alatt.

kép forrása: http://www.femina.hu/egeszseg/a_zsenialis_magyar_kek_kenocs_amivel_mindent_gyogyithatsz