Tessék nagyon figyelni,mert messziről indulok! Rögtön egy vizuális élménnyel indítanám, a képen látható szűrőmmel:

Ez egy konyhában használatos, fizikai szűrő, főleg arra való, hogy a vizet kiengedje és az ételt megtartsa. Ilyen módon hasznos, mert apró szemcséjű, kisebb darabokból álló dolgokat is meg tudunk mosni, amik amúgy a lefolyóban landolnának (és eltömítenék azt).

Kérdés, hogy hogyan lehet ezt a szűrőt “módosítani”? Pl. megég és akkor eldeformálódik, kilyukad vagy eltömődik és már nem mindenhol enged át folyadékot, vagy bepenészedik és akkor nemhogy tisztább lenne az étel, hanem még szennyezettebb, és még sorolhatnám.

Szóval egy fizikai szűrő is módosulhat úgy, hogy már nem engedi át amit át kellene engednie, illetve ha kilyukad, akkor olyasmit is átenged, amit nem kellene.

Ami nagyon nagy felismerésem volt, és akkora döbbenet, hogy csak néztem, amikor összeállt a kép a fejemben, hogy nekem is van egy mentális szűrőm, ami sokkal összetettebb, mint a fenti műanyag, folyamatosan változik, akkor is ha ennek a tudatában vagyok vagy sem (mindez idáig nem nagyon tudatosult ez bennem)

Minden kívülről jövő információ, legyen az vizuális, hangi, vagy bármilyen más forrásból jövő, átmegy ezen a szűrőn. Illetve csak az megy át, amit a mentális szűrőd átenged. Tudni kell még hozzá azt, hogy minden értünk történik, tehát ha valakinek a szűrője nem engedi át a “jót”, az is valahol érte történik, az “élete védelmében”, csak hiba csúszott a gépezetbe, vagy valamiért hiperaktív a védelmi rendszere.

Elég nehéz változtatni ezen a szűrőn, pláne ha a létezéséről sem tudunk, vagy tagadjuk, hogy létezne. Minden eddigi élmény, benyomás, történés formálta ezt, lenyomatot hagyott és az összes behatás, hiedelem, hitrendszer megtalálható benne.

Például, ha hallottad egy “általad biztosnak vélt” forrásból, hogy az albínó sünök vérhasjárványt terjesztenek, akkor először is jól megijedsz (vagy nem és akkor jó neked) és minden sarkon, újságban, tv-ben arról fognak beszélni, írni – illetve te csak azt fogod a szűrődön átengedni – ami ezzel a témával kapcsolatos. Azaz sün, albínó, vérhas, járvány, vagy ezek a címszavak mindegyike egyszerre (na jó, talán ennek kisebb a valószínűsége). Minden más ezzel ellentétes infó, pl. ez áprilisi tréfa, a sünök elbújnak az ember elől, kitaláció az egész, jámbor állatok, stb, mind mind kívülreked a szűrődön és el sem jut hozzád!

Mindez az érdekedben történik, hogy megvédje az életedet, a szűrőd azokat az információkat engedi át, amiket úgy ítél meg, hogy számodra, vagyis a túlélésed érdekében nagyon fontos, hogy jól elkerülhesd az albínó sünöket és ne kapd el a járványt.

De mi van azokkal az információkkal, amik hasznosak lennének, de egy “téves riasztás” miatt a szűrőd már nem engedi be? Mi van akkor, ha a jót hagyja kint és a félelmetes rosszat engedi be?

Erről a következő részben mesélek majd, addig is tessék jól elgondolkodni, hogy mik azok a hiedelmek, réges-régi (talán elavult) gondolatok, tiltások, rossz benyomások, amik mind-mind formálták, szűkítették, avagy esetleg bővítették a szűrőiteket.

Kíváncsian várom, hogy ki milyen módszert vetett már be, hogy finomhangolja ezt a szűrőt, hiszen ha már úgyis változik, akkor változzon előnyünkre, nem igaz?