Ismét Dankóné R. Magdolna, A főzés gyerekjáték című szakácskönyvéhez fordultam, ami tele van jobbnál jobb, hétköznapi alapanyagokkal dolgozó, ám korántsem hétköznapi receptekkel. :)
Magdi blogját is szeretettel ajánlom a figyelmetekbe, fantasztikus vegetáriánus és főképp vegán ételek receptjeivel kényezteti az olvasókat.
A Vega hamburger receptjét próbáltam ki, ami villámgyorsan összedobható, nagyon finom, és rengetegféleképpen variálható.
A bab-zab burger mellett ezt a receptet is megtartom, állandó használatra. :)
A fasírthoz:
- 300 g zabpehely
- 600 ml víz
- 2-3 tk. tengeri só
- 1 lila hagyma, aprítógépben felaprítva, vagy reszelve
- 5-6 gerezd fokhagyma, aprítógépben felaprítva, vagy reszelve
- 2 közepes sárgarépa, aprítógépben felaprítva, vagy reszelve
- 4 ek. lenmagpehely
- 4 ek. (fekete) szezámmag
- 1 ek. mustár
- 4 tk. majoránna
- 3 tk. pirospaprika
- frissen őrölt bors
- 2 ek. zabkorpa (plusz ha szükséges)
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
A hagymás tört burgonyához:
- 500 g burgonya
- tengeri só
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma, aprítógépben felaprítva, vagy felkockázva
- frissen őrölt bors
A fasírthoz a zabpelyhet leöntöttem, sós, forró vízzel, majd állni hagytam, hogy felvegye a folyadékot.
Eközben a lila hagymát, fokhagymát és sárgarépát aprítógépben felaprítottam (kézi reszelőt is használhattok, ha nincs aprítógépetek).
Amikor a zabpehely felszívta a vizet, beledolgoztam a zöldséges keveréket, a lenmagpelyhet, a szezámmagot (nekem most éppen fekete szezámmag volt itthon), a mustárt, a fűszereket, a zabkorpát és az olívaolajat. Először kanállal kevertem, majd kézzel is jó alaposan átgyúrtam a masszát.
Ha túl lágy lenne a massza, további zabkorpa hozzáadásával segíthettek az állagán. Nekem erre nem volt szükség.
18 szilikon muffin formába kanalaztam a zabpelyhes alapot, amit alacsony hőfokon addig sütöttem, amíg a teteje és az alja szépen megpirult, és tűpróbával ellenőrizve, nem ragadt a massza az eszközre. Ez kb. 35-45 percet vesz igénybe alacsony hőfokon, de érdemes közben többször ránézni a fasírtokra.
A felkockázott burgonyát enyhén sós vízben megfőztem. Tapadásmentes serpenyőben kevés extra szűz olívaolajat melegítettem, ebben fonnyasztottam a felaprított vöröshagymát. Sóztam, borsoztam, majd a leszűrt burgonyát elkevertem a hagymával és együtt pürésítettem őket.
Reszelt sárgarépa-cékla salátával és savanyú káposztával fogyasztottuk
A fasírt 6 adag, míg a köret 4 adag lesz