A leopárd kalács már tavaly év végén elkezdett körbefutni a magyar blogokon, köszönhetően Limarának, a kelt tészták nagyasszonyának, aki a blogján közkinccsé tette ezt a kincset; ide kattintva elolvashatjátok az eredeti receptet, illetve megtekintetitek a szép fázisfotókat.
Bevallom, mér akkor szemezgettem vele, mert hihetetlenül látványos süti, azonban eddig nem volt alkalom arra, hogy elkészítsem. Az elmúlt hétvége azonban elhozta a várva-várt eredményt: megszületett az én leopárd kalácsom is – természetesen tej- és tojásmentesen.
- 25 g kukoricakeményítő
- 250 ml rizstej
- 35 ml extra szűz olívaolaj
- 400 g bio tönköly fehérliszt
- 3,5 g (1/2 csomag) porélesztő
- 1 kezeletlen héjú bio narancs reszelt héja
- 35 g nádcukor
- 35 g nyírfacukor
- csipetnyi tengeri só
A világosbarna részhez:
- 5 g zsírszegény holland kakaópor
- 1 vaníliarúd kikapart magvai
A sötétbarna részhez:
- 15 g zsírszegény holland kakaópor
- 1 ek. rizstej
- 1 kk. őrölt fahéj
A kukoricakeményítőt először kevés rizstejjel kikevertem, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött. Ekkor belekevertem az olívaolajat és állni hagytam.
A lisztet egy nagy keverőtálban elkevertem a porélesztővel, a reszelt narancshéjjal, a kétféle cukorral és csipetnyi sóval. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem az elkészült rántást. Jó alaposan eldolgoztam és kidagasztottam, majd a tésztából gömböt formáltam. A gömböt kétfelé vágtam, majd az egyik félgömböt ismét kétfelé. Így lett egy nagyobb és kisebb gömböm.
Az egyik kis gömbbe belekevertem 5 g kakaóport és a vaníliarúd kikapart magvait. Alaposan összedolgoztam, amíg szép egynemű és egyszínű lett a gömböc.
Ekkor kezelésbe vettem a másik kis gömböt is. Ebbe 15 g kakaót, kevés fahéjat és 1 ek. rizstejet dolgoztam, szintén addig, amíg egynemű és egyszínű lett a végeredmény.
A nagy világos és a két barna gömböt 2 órán át meleg helyen kelni hagytam.
Kezdődhetett az összeállítás! Én minden gömböt 8 részre osztottam. Kb. 18-20 cm hosszúságú rudakat formáztam a kis darabokból.
A világosbarna rudak kerültek középre. A sötétbarna rudakat vékonyra nyújtottam, és beborítottam velük a világosbarna rudakat. A világos rudakat szintén vékonyra nyújtottam, ezzel pedig a teljes barna rudat vontam be. (Kérlek, a fázisfotókért kattintsatok Limarához, ő nagyon pontosan, képekkel illusztrálva magyarázza el a formázást.)
Egy 11 x 22 cm-es sütőformát kibéleltem sütőpapírral. Az aljára 4 rudacskát tettem, majd ezekre szintén 4 darab került. Én ezen a ponton már csak 30 percig hagytam kelni.
Végül 180 C-ra előmelegített sütőben, kb. 40-45 perc alatt sütöttem készre.
Nem csak látványos kalács, de nagyon finom és kiváló az állaga is!