Kedves barátainktól kiadós adag hónapos retket kaptunk – ezúton is hálás köszönet érte. :)

Fogyasztottuk szendvicsben, salátában, de tartottam attól, a megmaradó zöldségek csúnya véget érhetnek, mert ekkora mennyiséggel nem fogunk elbírni néhány napon belül.

Ekkor hasított belém a felismerés, éppen most olvastam egy pácolt retek receptet az Ízek és érzések magazinban, ahol most éppen a makrobiotikus konyhát mutatják be többek között. Innen tudtam meg azt is, hogy a japánok minden olajban sült ételhez esznek egy kis retket, mert így könnyebb a zsíros ételek emésztése. Habár én tudatosan kerülöm a zsíros ételeket, azért én is el tudom képzelni jó néhány fogás mellé, pikáns kísérőként. :)

A másik verziót pedig Limara pékségből készítettem, az eredeti receptet itt találjátok.

 

A mustármagos – gyömbéres változathoz (Ízek és érzések)

  • 300 g hónapos retek, vékonyra szeletelve
  • 1 fokhagyma, gerezdekre bontva
  • 200 ml víz
  • 50 ml rizsecet + 50 ml almaecet (vagy 100 ml rizsecet)
  • 2 ek. agavé szirup (vagy rizsszirup)
  • hüvelykujjnyi gyömbér, vékony szeletekre vágva
  • 1 ek. mustármag

A csípős chilis változathoz (Limara péksége):

  • 300 g hónapos retek, vékonyra szeletelve
  • 200 ml víz
  • 100 ml almaecet
  • 1 tk. só
  • 1 csapott ek. chili pehely.
  • 2,5 ek. méz (vagy agavé szirup, ha vegán vagy)

A mustármagos – gyömbéres pácolt retekhez a gyömbért a fokagymagerezdekkel egy befőttesüvegbe rétegeztem. A vizet az összes többi hozzávalóval összeforraltam. Amikor felforrt, óvatosan a retekre öntöttem. Az üveget lezártam, majd felfordítottam, és 10-15 percig állni hagytam. Ekkor visszafordítottam, és teljesen hagytam kihűlni. Ezután hűtőszekrényben tároltam.

A csípős chilis változathoz a retket befőttesüvegbe rétegeztem. Összekevertem a vizet, az almaecetet, a sót és a chili pelyhet. Addig főztem, amíg a só teljesen elolvadt a folyadékban. Ekkor adtam hozzá a mézet, amit alaposan elkevertem a páclében, majd a folyadékot óvatosan a retekre öntöttem, Ezt az üveget is lezártam, felfordítottam, állni hagytam, majd visszafordítás után hagytam teljesen kihűlni, és már mehetett is a hűtőszekrénybe.

Hűtőszekrényben 1 hónapig eltartható. Ha lesz ideje. :)