Infó / ötletek inspiráció

Mini Galaxis útikalauz tudatos konyhatündéreknek

Igyekszel egészségesen élni és étkezni, csökkenteni a műanyag használatát, terveket készítesz és próbálod be is tartani őket? Akkor nagyon jó úton jársz! Ha pedig még most indulnál ezen az úton, szeretettel ajánlom figyelmedbe azokat az aprónak tűnő, ám mégis hasznos ötleteket, amiket mi is alkalmazunk a mindennapok során.

Photo: https://www.pexels.com/

A minimalizmus több, mint stílus

Az utóbbi időszak népszerű kifejezése lett a minimalizmus. Minimalista stílusú lakások, lakberendezési tárgyak, ruhák, kiegészítők keresik új tulajdonosukat, a Hygge, Lagom és egyéb hangzatos hívószavak mögé bújtatva. Mindez azonban becsapós lehet, és mélyen elgondolkodtató, hogy mi is a minimalizmus lényege?

Amit mi alapelvünkké tettünk, az nem a minimalista stílusú dekorációk vagy tárgyak felhalmozása, hanem a következő gondolat:

Azt vásárold meg, amire szükséged van és ne azt, amire pillanatnyilag vágysz.

Ha például nagyobb bevásárlóközpontokban intézed a heti vagy havi bevásárlásodat, könnyű beleesni az impulzusvásárlások csapdájába: igaz, hogy kenyérérét jöttem, de olyan jó puha az a pléd… igaz, hogy csak leveszöldség kellene, de éppen akciós az eper… Ilyenkor állj meg egy pillanatra, gondold át, hogy valóban szükséges-e az a használati tárgy, az a ruha, az az étel, és várj. Lehet, hogy néhány nap múlva már nem is érzed olyan égető szükségét, hogy még egy dolgot birtokolj.

Ne költs feleslegesen a tudatosság zászlója alatt

Csinos üveg bento box bambusztetővel? Újrahasználható kávés pohár több színben? Műanyag zacskót kiváltó vászon alternatíva? Ezek és az ehhez hasonló döntéseink valóban meghatározzák a jövőnket. De vajon szükséges-e ezekből vadonatúj, csillogó csomagolásút vásárolnunk a boltban?

Bizonyára Neked is akad otthon még több ételes doboz, amit kiválóan újra lehet hasznosítani – műanyag edényben ugyebár nem melegítjük az ételt a mikrohullámú sütőben (ha csak az van a munkahelyünkön), de szállítás céljára kiváló. Még jobb a minden háztartásban fellelhető befőttesüvegeket használni. És mi lenne, ha körülnéznél, hány régi függöny hánykolódik a lakásodban? Egy ügyes kezű varrónő (vagy akár te magad) végtelen mennyiségű újrahasznosított zacskót tud varrni, amibe a zöldségeket válogathatod az üzletben vagy a piacon – hidd el, az üzletek pénztáraiban sem lepődnek már meg az ilyen alternatívákon.

Tervezés, tervezés, tervezés

Ha szeretnéd (még) tudatosabbá tenni a háztartásodat, egy további lépést nem tudsz megspórolni: ez pedig a tervezés.

Ugyanúgy, ahogy az üzletekben is helyén kell kezelni a szükséges és a kell kérdését, a háztartásban is érdemes figyelni erre.

Belegondoltál már abba, hogy ma Magyarországon és a világon is Éhezünk és pazarolunk? 2 000 000 tonna élelmiszer – ennyi landol a kukában évente, és nem, nem a világon, csak Magyarországon. Döbbenetes ezzel szembesülni, igaz?

Mindez nem más, mint az erőforrásaink hatalmas mértékű pazarlása, másrészt ha belegondolunk azoknak a számába, akiknek nem jut megfelelő élet az asztalára, óriási veszteség is!

Ha azonban kellően odafigyelünk a saját háztartásunkra, lépésről lépésre csökkenthetjük ezt a döbbenetes számot:

  • Raktározz, de okosan. Érdemes olyan alap-élelmiszereket otthon tartanod, amiket egyébként is gyakran használsz, és amikből akár egy gyors étkezést is fel tudsz építeni. Néhány ötletet összegyűjtöttem egy korábbi Kamramustra során, azonban ezeket a termékeket a saját konyhádra tudod szabni. Ennél a pontnál is nagyon fontos azonban, hogy ne halmozz fel felesleges készleteket és kövesd nyomon, mi az, ami éppen kéznél van és mi az, ami kifogyott – elkerülendő a felesleges pazarlást, ha hirtelen
  • Tervezd meg az étkezéseidet. Elsőre kicsit nehéznek tűnhet, de néhány hét alatt már rutinná válik: gondold át, mit szeretnél elkészíteni a hét folyamán és igyekezz ehhez ragaszkodni is (némi rugalmasságot persze megengedhetsz magadnak, de az alap az átgondolt terved legyen).
  • Tervezd meg a vásárlásaidat. Soha ne indulj bevásárlólista nélkül és éhesen a boltba, és tartsd is magad a listához.
  • Egyél minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod az újdonságokról, sőt! Próbálj ki új ízeket, alapanyagokat, ismerj meg minél több újdonságot, járj nyitott szemmel. De az étkezések gerincét az adott időszak szezonális növényei jelentsék – ezt meg fogja hálálni az egészséged és a pénztárcád is,
  • Kezdd a főzést az alapoknál és fogyassz minél több otthon készült ételt. Lehetőség szerint próbálj minden napra otthon főzni (ami nem jelent feltétlenül minden napi főzést, ha ügyesen tervezel), szezonális, növényi alapokra helyezett ételeket fogyasztani az iskolában vagy a munkahelyen, és nem élni a kényelmi ételek, pl. félkész termékek, alapporok, szószok nyújtotta manapság szinte végtelen lehetőségeivel. Nyilván nem árt, ha egy-két ilyen terméket is tartasz otthon, ha egyáltalán nincsen időd a hagyma szeletelésével kezdeni a másnapi menüt, de ez csak ritka alkalmakkor forduljon inkább elő, és a vásárlást az alapanyagok alapos átböngészése kell, hogy megelőzze – ezt sajnos nem tudod megspórolni, ha tudatosan építed fel a családod napi étkezéseit.
  • Egyél kevesebb húst. Lehet, hogy mar ma sem fogyasztasz húsféléket vagy állati eredetű termékeket, de ha igen, mit szólnál, ha kicsit csökkentetnéd az elfogyasztott mennyiséget? Jó alap lehet a Húsmentes hétfő, vagy éppen a hús csökkentése / elhagyása bizonyos ételekből – mit szólnál mondjuk egy Vöröslencsés bolognaihoz?
  • Használd a fagyasztót. Nagyon sok élelmiszer kiválóan fagyasztható, és nagy segítségedre lehet időhiány esetén. Gond nélkül fagyaszthatók az alapanyagok, pl. a paprika és a szárzeller, a kenyérfélék és péksütemények, de a készételek többsége is, mint például a chilis bab. Ráadásul a fagyasztott készételek alapanyagként is újragondolhatók: a kiolvadt chilis bab például kiváló alapot képezhet egy burritóhoz, egy mexikói bableveshez, vagy éppen egy buddha-tálhoz.
  • Igyál vizet. Magyarországon nagyon kevés kivételtől eltekintve kiváló minőségű ivóvízzel rendelkezünk. Itthon biztonsággal lehet csapvizet fogyasztani, azonban széles körben elérhetők szűrőberendezések is. Ha vizet iszol, nem terheled műanyaggal a környeztet, és felesleges kiadással a pénztárcádat.
  • Igyál teát. Cukrozott, dobozos üdítők és műanyag palackba zárt ice ták helyett főzz otthon teát! Az ízkombinációk és variációk tárháza végtelen: kedvednek és étrendednek megfelelően édesítheted, ízesítheted, adhatsz hozzá gyümölcsöt, és behűtve egész nyáron kiváló frissítőként szolgál.

Hamarosan további ötletekkel érkezem, de addig is ötleteljünk együtt. Neked milyen tippjeid vannak a tudatos háztartáshoz?