Ugye milyen hihetetlen, de a sütőtök még mindig tart! :) És természetesen a mai napra is jutott egy tök jó ötlet, amit szeretnék megosztani veled!
A tésztaételek nagyon hálásak: a variációk száma valójában szinte végtelen, általában mindenki szereti őket és miután elkészültek, kiválóan fagyaszthatók is: én általában mindenféle tésztaételből nagyobb adag szószt és / vagy tésztát főzök, és ezek (leginkább külön!) kiválóan fagyaszthatók. Így ha ismét kedvünk van egy hasonló ételhez, csak frissen főtt tésztát kell készíteni a szósz mellé (ami valljuk be, egy sietős munkanapon nem mellékes), a fagyasztott főtt tésztát pedig később általában gazdagabb levesek, pl. minestrone levesbetétjeként hasznosítom (hamarosan érkezem egy tippel ehhez is).
Íme, a sütőtökünk harmadik felvonása. :)
- (1 ek. extra szűz olívaolaj)
- 1 vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- kb. 250 g sütőtök, felkockázva
- 120 g főtt fehér bab (nálam 1/2 doboz konzerv)
- 1-2 nagyobb ág rozmaring
- tengeri só, frissen őrölt bors
- kevés zabtej
- 2 ek. sörélesztő pehely
- 200 g teljes kiőrlésű tészta
- tetszőleges zöldségféle, nálunk most maradék párolt kelbimbó
A felkarikázott hagymát és fokhagymát 1 ek. extra szűz olívaolajon (vagy olaj nélkül, kevés vízzel) megpároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt (ha szükséges, kevés vizet), majd amikor félig megpuhult, az alaposan átöblített babot is. Sóval, borssal és aprított rozmaringgal fűszerezzük, majd készre főzzük.
A megpuhult zöldségeket kevés zabtej hozzáadásával turmixoljuk, majd elkeverjük benne a 2 ek. sörélesztő pelyhet.
A tésztát al dentére (“fogkeményre”) főzzük, majd az elkészített szósszal és a párolt zöldséggel alaposan elkeverjük, sütőtálba halmozzuk és 180 C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. (Ha ehhez nincsen kedved és időd, egyszerűen keverd el a szószt a tésztával és a zöldségekkel, és már fogyasztható is.)
Jó étvágyat hozzá!
Kb. 3-4 adag lesz belőle.