A lasagne azoknak az ételeknek az egyike, ami mellett nem megy el az ember csak úgy: egyszerre képviseli az olasz dolce vita varázslatos pillanatát, a meghitt otthonosságot és a kirobbanó ízeket. Gondosan összeállított rétegei között ott lapul a krémes paradicsomszósz, a fehérjében gazdag hüvelyesek, és a csodás besamel, ami méltó bizonyítéka annak, hogy tej- és tejtermékek nélkül is elérhető az a krémes szósz, ami az étel lelkét adja.
Ennek az ételnek pedig valóban lelke van: itt nincsenek kompromisszumok – nincs “műhús” vagy “műsajt”, csak valódi tápanyagdús alapanyagok, amelyek amellett, hogy mennyei ízekkel kényeztetnek, a szervezetedet is feltöltik azzal, amire éppen szüksége van a tél végén.
A csicseriborsó és a lencse nem csupán a jelentős növényi fehérjetartalmuk miatt főszereplők itt: amellett, hogy adagonként több mint 15 gramm fehérjével gazdagítják az ételt, magas rost- és vastartalmuk biztosítja azt, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezd magad, illetve hozzájárulnak az egészséges emésztésed megtámogatásához is. A lágy paradicsomszósz tele van antioxidánsokkal, likopinnal és C-vitaminnal, míg a sörélesztő pehely többek között kiemelkedő B-vitamin tartalma (no és kellemesen sajtos íze) miatt nem csak finom, de hasznos alkotóeleme is ennek az ételnek. Emellett a komplex szénhidrátok is támogatják, hogy ebéd után tartós energiaelláthoz jusson a szervezeted.
Ráadásul mi más keretezhetné be az élményt, mint a tél végi napsütést élvezni a konyhádban, miközben az illatok megtöltik a teret, hogy már akkor érezd: hogy valami igazán különleges készül éppen?
Előkészületek:
- 150 g száraz csicseriborsó, néhány órára beáztatva
- 150 g száraz barna lencse, néhány órára beáztatva
- tengeri só
- 2 tk. szódabikarbóna
A szószhoz:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 szál szárzeller, apró kockákra vágva
- 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 350 ml bio paradicsomszósz – “Napoletana” stílusú
- tengeri só és bors
- ízlés szerint: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem
A besamel mártáshoz:
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 60 g durum liszt
- 600 ml cukrozatlan mandulatej
- csapott tk. őrölt szerecsendió
- tengeri só
Az összeállításhoz
- lasagne lapok (nálam kb. 200 g)
- sörélesztő pehely
A beáztatott csicseriborsót leszűrjük, átmossuk és sós vízben (amelyhez hozzáadunk 1 tk. szódabikarbónát, puhára főzzük, majd leszűrjük. Aprítógépben darabosra aprítjuk. A lencsét szintén sós – szódabikarbónás vízben főzzük meg, majd leszűrjük.
Az extra szűz olívaolajban üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a szárzellert és a sárgarépát, majd a fokhagymát is. Néhány perc párolás után érkezhet az alaphoz a csicseriborsó és a lencse is. Végül a jó minőségű, bio paradicsomszósszal öntjük fel – kevés vízzel rázzuk össze az üvegben maradt szószt, ami hígítja is azt, illetve ezzel maradéktalanul kinyerhetjük az üvegből a szósz utolsó morzsáját is. :) Ha üveges szószt használunk, az már eleve fűszerezett, de kóstolás után sóval, borssal és olasz zöldfűszerekkel állítsuk be az ízlésünknek legmegfelelőbb ízt.
A besamel mártáshoz kis lángon melegítsük fel az extra szűz olívaolajat. Adjuk hozzá a lisztet, alaposan keverjük el és pirítsuk meg kissé. Végül folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a növényi tejet, ízesítsük szerecsendióval és kevés sóval, majd kevergetés mellett hagyjuk, hogy kellemes sűrűséget érjen el a szószunk.
Jöhet is az összeállítás!
Egy tűzálló tálat kenjünk ki nagyon kevés extra szűz olívaolajjal. Terítsünk el benne kevés szószt, majd besamel mártást, amit szórjunk meg sörélesztő pehellyel (a sajtos íz elérése érdekében), majd terítsük el rajta az első sor lasagne tésztát. Ezután folytassuk a rétegezést: a tésztára jöjjön egy réteg szósz – besamel – sörélesztő pehely – ismét tészta… Ezt addig folytassuk, amíg a legfelső réteg a paradicsomos szósz lesz, amit végül megszórunk sörélesztő pehellyel.
180 °C-ra előmelegített , légkeveréses sütőben kb. 30 – 40 perc alatt sütjük készre. Nálunk 6 kiadós adag lett belőle.
Adagonként kb. ezekkel az értékekkel számolj:
- Fehérje: ~16,1 g
- Szénhidrát: ~54,5 g
- Zsír: ~12,6 g
- Rost: ~9,8 g