Te is szereted a majonézes salátákat, de folyamatosan keresed azokat az egészségtudatosabb, netán zsírszegényebb alternatívákat? Azt hiszem, akkor a Babonéz lehet az új legjobb barátod a konyhában! Ez a babból, igen jól hallottad, tényleg babból készült, rostban gazdag majonéz helyettesítő nem csupán emlékeztet (ha vegán vagy éppen tojásérzékeny vagy) a klasszikus majonéz régmúltba vesző ízére, hanem igazán ízletes, tápláló, könnyen és gyorsan összedobható, miközben krémes állagával és sokoldalú felhasználhatóságával könnyedén beilleszthető a mindennapi étkezésekbe. A hagyományos majonézzel szemben azonban magasabb rost- és fehérjetartalommal bír, miközben jelentősen kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz.
Miért érdemes tehát kipróbálni?
- Mert rostban gazdag, ami támogatja az emésztésedet és hosszan tartó teltségérzetet is biztosít.
- (Növényi) fehérjetartalma támogatja az izomzatod építését
- Kalóriaszegény, azaz könnyedebb alternatívája a hagyományos majonéznek.
- Teljesen növényi, ideális tehát vegánoknak, valamint tej- és tojásérzékenyeknek is.
Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai mellett pedig tökéletes választás bármilyen majonézes ételhez: salátákhoz, szendvicsekhez és wrap-ekhez, szószok és dresszingekhez. Kiválóan illik még a különféle grillételekhez és sült zöldségekhez is. Igény szerint pedig tovább ízesítheted fokhagymával, kaporral, zöldfűszerekkel is.
Készítsd el te is otthon! Rendkívül egyszerűen elkészíthető, és csupán néhány, bizonyára a te konyhádban is elérhető hozzávalóra van szükséged.
- 1 doboz fehérbab-konzerv (csak bab, víz és só az összetétele), leszűrve és alaposan átmosva
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1-2 tk. almaecet (ízlés szerint)
- 1 tk. mustár
- 1 kk. tengeri só
- 1 kk. őrölt fehérbors
- 40 ml víz
- 1 tk. agavé szirup (elhagyható, vagy egyéb édesítőszerrel helyettesíthető)
A tálaláshoz
- sütni való burgonya
A hozzávalókat a megadott sorrendben smoothie maker-be vagy aprítógépbe helyezzük és kellemes krémes állagúra dolgozzuk el.
Kóstolás után ízlés szerint adj hozzá fűszereket vagy bármilyen hozzávalót, amit hiányolsz és víz segítségével állítsd be a sűrűségét.
A burgonyát meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk, hideg vízben alaposan átmossuk, majd egy konyhakendő segítségével a vizet teljesen leitatjuk róla. Forró levegős sütőben, sütőpapírral kibélelt kosárban 180 °C-on, olaj vagy zsiradék hozzáadása nélkül sütjük készre. (Nálunk pl. 300 g burgonyához 15 perc sütési idő kellett).
Jó étvágyat hozzá!
Egy evőkanál hozzávetőlegesen tartalmaz:
- Kalória: ~20,2 kcal
- Fehérje: ~0,69 g
- Zsír: ~1,18 g
- Szénhidrát: ~1,89 g
Ezzel szemben egy átlagos majonéz:
- Kalória: ~98,5 kcal
- Fehérje: ~0,15 g
- Zsír: ~10,65 g
- Szénhidrát: ~0,6 g