Ismét a Három jó dolog a tányéron szakácskönyvet hívtam segítségül, amikor egy kis édességre vágytam. A recept alapötletét megtartottam, de a saját konyhám hozzávalóihoz alakítottam. Bátran ajánlom kipróbálásra! :)
A szilvás réteghez:
- fagyasztott szilva
- finomítatlan nádcukor
- mézeskalács fűszerkeverék
- szőlőmagolaj
A tésztamorzsához:
- 225 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- csipetnyi só
- 175 g kókuszzsír
- 50 g DW Negyedannyi – Ugyanannyi édesítő (vagy 150 g nádcukor)
- 50 g lágy zabpehely
- 50 g pirított, darált mandula
A joghurtos réteghez (1 főre):
- 1,5 ek. 0,1% zsírtartalmú natúr joghurt
- juharszirup vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint
Egy nagyobb tepsit kibéleltem szilikonlappal. A szilvákat (miután kiolvadtak) vágott felükkel felfelé egymás mellé sorakoztattam, nádcukorral és mézeskalács fűszerkeverékkel megszórtam, majd kevés szőlőmagolajjal meglocsoltam. Alacsony hőfokon addig sütöttem, amíg a cukor megolvadt, és az édes-fűszeres ízt átvette a szilva.
Eközben a morzsa hozzávalóit elmorzsoltam. A darabos tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben, többször megkeverve (!) pirítottam készre. Figyeljünk oda, könnyen megég.
A joghurtot elkevertem a juharsziruppal.
A három hozzávalót pohárba rétegeztem, majd tálaltam. (Ezek mennyisége ízlés szerint variálható.)
A morzsa nagyobb mennyiség lett, jól záródó dobozban tárolható, egyéb édességekhez, vagy akár torta alapként is felhasználható.