recept

Szilvás morzsasüti

Ismét a Három jó dolog a tányéron szakácskönyvet hívtam segítségül, amikor egy kis édességre vágytam. A recept alapötletét megtartottam, de a saját konyhám hozzávalóihoz alakítottam. Bátran ajánlom kipróbálásra! :)

A szilvás réteghez:

  • fagyasztott szilva
  • finomítatlan nádcukor
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • szőlőmagolaj

A tésztamorzsához:

  • 225 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • csipetnyi só
  • 175 g kókuszzsír
  • 50 g DW Negyedannyi – Ugyanannyi édesítő (vagy 150 g nádcukor)
  • 50 g lágy zabpehely
  • 50 g pirított, darált mandula

A joghurtos réteghez (1 főre):

  • 1,5 ek. 0,1% zsírtartalmú natúr joghurt
  • juharszirup vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint

Egy nagyobb tepsit kibéleltem szilikonlappal. A szilvákat (miután kiolvadtak) vágott felükkel felfelé egymás mellé sorakoztattam, nádcukorral és mézeskalács fűszerkeverékkel megszórtam, majd kevés szőlőmagolajjal meglocsoltam. Alacsony hőfokon addig sütöttem, amíg a cukor megolvadt, és az édes-fűszeres ízt átvette a szilva.

Eközben a morzsa hozzávalóit elmorzsoltam. A darabos tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben, többször megkeverve (!) pirítottam készre. Figyeljünk oda, könnyen megég.

A joghurtot elkevertem a juharsziruppal.

A három hozzávalót pohárba rétegeztem, majd tálaltam. (Ezek mennyisége ízlés szerint variálható.)

A morzsa nagyobb mennyiség lett, jól záródó dobozban tárolható, egyéb édességekhez, vagy akár torta alapként is felhasználható.