Egészséges tízórai opciót kerestem, és persze a River Cottage minden napra című szakácskönyvben ismét nem kellett csalódnom. Megtaláltam ugyanis benne annak a keksznek a receptjét, amit Angliában élve egyszerűen imádtam, de most már tudom, hogy házilag sem nehezebb elkészíteni, mint leemelni egy dobozzal a polcról. (A receptet átalakítottam, zárójelben láthatók az eredeti hozzávalók a szakácskönyvből).

  • 250 g bio tk. tönkölybúzaliszt
  • 200 g kókuszzsír (vagy 250 g vaj)
  • 250 g lágy zabpehely (azaz nem a teljes szemű)
  • 75 vagy 125 g finomítatlan nádcukor (vagy egyéb édesítőszer ennek megfelelően, attól függően, milyen édesre szeretnénk készíteni)
  • 2 tk. só
  • 2 tk. szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  • kb. 1 ek. tej

A lisztet elmorzsoltam a kókuszzsírral. Hozzáadtam a zabpelyhet, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát. Az egészet kézzel összekevertem, és annyi tejet adtam hozzá, amennyitől a tészta összeállt. (Ragadós lesz a tészta.) Liszttel megszórtam, kb. 25 cm átmérőjű koronggá formáztam, majd folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tettem. Minimum fél órára érdemes ott hagyni, de akár hosszabb időre is bent maradhat. Arra kell csak figyelni, hogy nyújtás előtt egy órát legyen szobahőmérsékleten.

Amikor letelt a várakozási idő, ismét megszórtam liszttel, majd két sütőpapír között nyújtottam 3.4 mm vastagra. Egy nagyobb pohárral szaggattam ki a korongokat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes lángon, 10-10 perc alatt sütöttem készre őket.

Rövid ideig a tepsiben hagytam keményedni, majd rácson hűtöttem.

Igen kiadós, 35-40 darab keksz lesz belőle