recept

Igazán finom finomfőzelék

Szerintem a legtöbb ember még emlékszik a menzás finomfőzelékre, amiben a lisztpaplan alól úgy kellett kivadászni a bánatosan úszkáló, egyforma kockákra vágott, fagyasztott zöldségdarabokat. Ezt ez “élményt” szerettem volna felülírni ezzel a főzelékkel, minőségi (főleg bio) alapanyagokkal – és sikerült!!!

  • 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 1 nagyobb karalábé, felkockázva
  • 2 nagyobb sárgarépa, felkockázva
  • só, frissen őrölt bors
  • 4-5 maréknyi fagyasztott zöldborsó
  • 3 tk. étkezési keményítő
  • 2 dl rizstejszín
  • füstölt makréla a tálaláshoz (boltból vásárolt késztermék, vákuum fóliás, nem olajos)

Az olívaolajon puhára pároltam a hagymát. Amikor megpuhult, hozzáadtam a sárgarépát, majd a karalábét, és egy ideig együtt pároltam-pirítottam őket. Sót és borsot használtam csupán fűszerként. Végül annyi vizet öntöttem rá, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt szinte teljesen készre főztem.

Ezen a ponton került bele a zöldborsó (mivel a főzési ideje igen rövid). Amikor minden zöldség megpuhult, a keményítőt elkevertem kevés hideg vízzel és a főzelékhez adtam. Végül rizstejszínnel sűrítettem (hőkiegyenlítés!), még egyszer felforraltam, hogy összesimuljanak az ízek, és el is készült életem legjobb finomfőzeléke. :)

Füstölt makrélát ettem hozzá.

3-4 adag lesz belőle