Immár fél éve nem fogyasztok húst, viszont hetente egy-két alkalommal próbálok halat enni. A kihagyhatatlan füstölt pisztrángot már volt alkalmam megkóstolni Szilvásváradon, és mivel most sikerült itthon is pisztrángot vásárolni, azonnal el is készítettem.
Egy másik, gemenci kirándulásunk alkalmával sikerült megismernünk egy természetvédelmi őrt, aki színes történetek mellett azt is bemutatta, hogyan készít el egy különleges halételt. Sokat beszélt a halak “belső fűszerezéséről”, azaz arról, hogy ha sikerül friss, ízletes halat szereznünk, kár lenne mindenféle fűszerekkel elnyomni az ízét.
Ez az egyszerűség járt az eszemben akkor is, amikor a következő halételt elkészítettem.
- 2 konyhakész pisztráng
- 2 citromkarika
- só, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
- 1 pohárnyi barna rizs
- 400 g friss zöldbab
- 3 babérlevél
A pisztrángokat alaposan megmostam, 2 citromkarikát a szájukba helyeztem, a halakat sóztam, borsoztam. Olívaolajjal kikent tűzálló tálba helyeztem őket, a tetejüket is megkentem olívaolajjal, és sütőben sütöttem őket készre.
Kevés olívaolajon a rizst megpirítottam, sóztam, majd háromszoros mennyiségű vízben puhára főztem.
A zöldbabot babérlevéllel, kevés sóval és borssal ízesített vízben főztem puhára.
2 adag lesz belőle