Már egy évvel ezelőtt is kísérleteztem az egyik kedvenc téli ételem, a székelykáposzta “megreformálásával”, az akkori könnyed verziót már korábban olvashattátok.
Ettől az évtől már próbáltam / próbálok “mentesebben” étkezni, így ez a verzió húsmentes, és természetesen (az étel jellegéből adódóan) glutén- valamint tejmentes is. “Mindenevő” kolléganőim tetszését is elnyerte, így igazán jó szívvel ajánlom nektek a receptet! :)
- 125 g hajdina
- só
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 3 kk. pirospaprika
- frissen őrölt bors
- 2 tk. majoránna
- 500 g savanyú káposzta
- 4 babérlevél
- 300 g füstölt tofu, felkockázva
A hajdinát alaposan átmostam, majd háromszoros mennyiségű sós vízben megfőztem. Leszűrtem, félretettem.
Eközben az olívaolajon elkezdtem párolni a vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát is. Amikor megpuhultak, az edényt lehúztam a tűzről, és pirospaprikával fűszereztem. Gyorsan elkevertem, majd felöntöttem egy pohárnyi vízzel. Enyhén sóztam, bőven borsoztam, majoránnával fűszereztem.
A tűzhelyre visszatéve hozzáadtam az előre kissé kimosott, és kisebb darabokra vágott savanyú káposztát. Annyi vízzel öntöttem fel, ami éppen ellepi, majd fedő alatt a babérlevelek társaságában csak annyi ideig pároltam, amíg roppanósra puhult.
Ekkor hozzáadtam a tofut, majd amikor összeértek az ízek és a leve egy kissé besűrűsödött, a főtt hajdinát is. Ekkor már csak egy utolsót kevertem az ételen, és tálaltam.
4 adag lesz belőle