recept

Klasszikus szódás kenyér

A tegnapi, szénhidrátokkal kapcsolatos írás kapcsán bemutatom Nektek az én egyik kedvenc, egészséges, házilag is könnyen elkészíthető rozskenyér receptemet. Kedvenc szakácskönyvemből, a River Cottage minden napra című, számomra alapműből származik :) .

  • 500 g bio, teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. tengeri só
  • 400 ml jó minőségű natúr joghurt (vagy író, ha hozzájutunk)
  • kevés tej

A lisztet és a szódabikarbónát egy nagy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót. A közepébe mélyedést formáztam, ebbe öntöttem a natúr joghurtot. Az egészet elkevertem, kis tejjel lazítottam (kanalanként hozzáadva).  Addig gyúrtam, amíg a leírásnak megfelelően puha tésztát kaptam. Gömb alakúra formáltam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, kereszt alakban a tészta 2/3 részéig bevágtam, majd liszttel meghintettem. Ezután gyorsan előmelegített sütőbe tettem, hogy a szódabikarbóna még hasson. 45 perc alatt készült el. Rácson hűtöttem ki.

Egyszerű, minőségi hozzávalókból, tényleg fantasztikus és nem mellesleg, egészséges a végeredmény (arról nem is beszélve, hogy tudjuk, mi kerül bele)! Mindenkinek ajánlom kipróbálásra!

Update: Elkészítettem 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt és 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt keverékéből is, úgy is nagyon finom lett! A megmaradt kis darab pedig zsemlemorzsává alakult át :) .