A kölespuding “klasszikus” verziója gyakran készült már a konyhámban, a blogon is megtalálható a recept, ide kattintva elérhetitek. Ez a verzió azonban tejmentes, és az ízesítése is változott – nagyon finom lett ez a verzió is.
- 150 g köles
- csipetnyi só
- 400 ml víz
- 1 ek. DW Édes folyékony édesítőszer (vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint)
- 2 db fahéjrúd
- 350 ml zabtej
- 100 g mazsola, langyos vízben előre beáztatva, majd leszűrve
- 4 kk. étkezési keményítő
- 50 g kandírozott gyömbér
- néhány friss eper a formába / díszítéshez (elhagyható)
A kölest csipetnyi sóval 400 ml vízben kezdtem el főzni. Édesítettem, majd hozzáadtam a két fahéjrudat. Amikor az összes vizet felszívta, hozzáadtam a zabtejet, majd az alaposan kicsavart mazsolát. Addig főztem, amíg a keverék kezdett besűrűsödni, majd belekevertem a kevés vízzel simára kevert keményítőt is. Amikor összeállt a massza, levettem a tűzről, és belekevertem a kandírozott gyömbért is.
A szilikon őzgerincformát kiraktam friss eperrel, majd óvatosan rákanalaztam a kölespudingot. Hagytam kihűlni majd tálalásig hűtőszekrényben tároltam.