Itt van a friss zöldborsó szezonja, és mivel nagy kedvencünk, igyekszem minden formában felhasználni. Most éppen ízletes és egyszerű főétel készült belőle.
- 2+2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 nagyobb újhagyma, felkarikázva
- 1 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
- 1 tk. pirospaprika
- 1/2 zöldpaprika
- 1/2 paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 200 g zöldborsó (tisztítás előtt 500 g)
- 1 pohárnyi bulgur
- 1 csokor petrezselyemzöld
2 ek. olívaolajat felhevítettem egy edényben, majd puhára pároltam benne a hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, az edényt a tűzről levéve megszórtam pirospaprikával, gyorsan elkevertem, majd azonnal felöntöttem kevés vízzel. A tűzre visszatéve beledobtam a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot, majd az egészet sóztam, borsoztam. Végül a zöldborsó is belekerült, majd fedő alatt puhára pároltam a pörköltet.
Szintén 2 ek. olívaolajban kissé megpirítottam a bulgurt, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve, sóval és borssal addig főztem, amíg az összes folyadékot felszívta. A felaprított petrezselyemzöldet csak azután kevertem el benne, hogy a tűzhelyről levettem.
2 adag lesz belőle (a köret akár 3 adag is lehet)