recept

Lecsós zöldborsópörkölt petrezselymes bulgurral

Itt van a friss zöldborsó szezonja, és mivel nagy kedvencünk, igyekszem minden formában felhasználni. Most éppen ízletes és egyszerű főétel készült belőle.

  • 2+2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb újhagyma, felkarikázva
  • 1 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1/2 zöldpaprika
  • 1/2 paradicsom
  • só, frissen őrölt bors
  • 200 g zöldborsó (tisztítás előtt 500 g)
  • 1 pohárnyi bulgur
  • 1 csokor petrezselyemzöld

2 ek. olívaolajat felhevítettem egy edényben, majd puhára pároltam benne a hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, az edényt a tűzről levéve megszórtam pirospaprikával, gyorsan elkevertem, majd azonnal felöntöttem kevés vízzel. A tűzre visszatéve beledobtam a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot, majd az egészet sóztam, borsoztam. Végül a zöldborsó is belekerült, majd fedő alatt puhára pároltam a pörköltet.

Szintén 2 ek. olívaolajban kissé megpirítottam a bulgurt, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve, sóval és borssal addig főztem, amíg az összes folyadékot felszívta. A felaprított petrezselyemzöldet csak azután kevertem el benne, hogy a tűzhelyről levettem.

2 adag lesz belőle (a köret akár 3 adag is lehet)