Infó / ötletek

Alapanyagok 5 – Húsfélék, húskészítmények, tejtermékek

A húsokat igyekszem őstermelőktől (piacon) venni, főleg csirkét, ritkábban pulykát, de ha mondjuk sertést kapunk, azt is megesszük. Nem eszünk húst minden nap, igyekszem minél változatosabban főzni, hogy ne is hiányoljuk.

Nagyon ritkán, úgy is mondhatnám, szinte soha nem eszünk feldolgozott húskészítményeket. Ehelyett mindenféle krémeket (receptek majd érkeznek), vékonyra szeletelt sült, vagy szimplán sós vízben puhára főzött csirkemellett teszünk a kenyérre. Ha mégis megkívánjuk, csak a következőket veszem:

• Dulano virsli – 87 % húsból készül, szójamentes
• Dulano csirkemellsonka – szintén nagyon jó paraméterekkel rendelkezik
• Házikolbász – néhány szelet, “csak az íze kedvéért”
• Selyemsonka (ha nincs idő, csak a közeli boltba menni, nagyon ritkán)
• Ritkán, főleg főzéshez: házi húsos szalonna, bacon

Ezekben a termékekben, ami kerülendő: szója, glutén, ízfokozó (na-glutamát), aromák, pácsók, egyéb adalékok. Ezek szinte mindegyikben benne vannak, így inkább nem is esszük, maximum alkalmanként a fentieket.

Tejtermékek:

• Csomagolt termékek a piacról – amennyiben időnk van, mindig ezt vesszük
• Vaj (kis mennyiségben, főzéshez)
• 1,5 % tej
• Linessa 0,1 % joghrt
• Zsírszegény túró
• Csak natúr joghurt, semmiféle ízesített, light sem
• Linessa light sajtkrém
• Néha Milli Perfecto vajkrém

Amikor elkezdtem az életmódváltást, főleg a csökkentett zsírtartalmú dolgokat kerestem a fenti listából, mostanában attól függ, hová sikerül eljutni, a picra, vagy a megfelelő üzletbe.

Az utolsó, alapanyagokkal kapcsolatos bejegyzésem a zöldség-gyümölcs, illetve az édesség kérdést fogja körüljárni.